Hopp til innhold

Mener Vennesla har dårlig styring med rusoppfølgning

Det er trolig store forskjeller i hjelpa den enkelte rusmisbruker får av kommunen. Det slår Helsetilsynet fast i en rapport.

NAV

Ifølge Helsetilsynet fremstår det nærmest tilfeldig hva slags oppfølgning rusmisbrukere får når de kommer tilbake fra lengre avrusningsopphold.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Kommunen får krass kritikk i en tilsynsrapport hvor det blant annet påpekes at det er den enkelte ansatte som styrer hvor mye hjelp brukerne tildeles.

– Rapporten viser at det har vært opp til den enkelte som jobber i kommunen, hva slags oppfølging vedkommende har fått. Fordi det ikke var fattet nye vedtak på de tjenestene, forteller Anne Stiansen hos fylkeslegen i Aust- og Vest-Agder til NRK.

Kommunen mangler system som sikrer at rusmiddelavhengige som har vært innlagt til langtidsbehandling i TSB får den oppfølgingen de har krav på.

Fylkeslegens rapport

Mangler styring

Ifølge tilsynsrapporten er mangel på internkontroll og styring så stor at det utgjør en alvorlig risiko. Fire ulike instanser følger opp rusmisbrukerne. Ifølge Stiansen vet ikke den høyre hånda hva den venstre gjør. Noen får mer hjelp enn de har krav på, mens andre trolig får for lite.

– Det bekymrer oss litt. Det blir opp til den enkelte ansatte hva slags oppfølging rusmisbrukerne får. Det mangler rutiner på hva ledelsen forventer når det gjelder oppfølging under innleggelse og når brukerne kommer ut, sier Stiansen.

Delvis enig i kritikken

Leder i NAV Vennesla, Rolf Velle har det det øverste ansvaret for rustjenester i kommunen. Han er enig i kritikken, men mener fylkesmannen har vært for streng.

– Vi mener det har vært en god lederkontroll med de tiltakene som vi har innvilget, men vi er enige i at ting er for dårlig dokumentert, sier Velle.

Fylkeslegen etterlyser planer for oppfølging i ferier og høytider, og mener det ikke er godt nok å fortelle til rusmiddelmisbrukerne at de kan ta kontakt ved behov.

– Her er det ingenting skriftlig som sikrer at brukerne får oppfølgning, sier Stiansen.

Rolf Velle

Rolf Velle i NAV i Vennesla er delvis enig i kritikken.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Beredskap

Fylkeslegen mener det er vanskelig å finne ut hva den enkelte rusmisbruker trenger i ferier og ved sykdom hos de ansatte. Velle mener de har beredskap for dette.

– I alle ferier har vi beredskap i forhold til rusområder. Om noen har behov for oppfølging i feriene, har vi hatt en beredskap for det. Men vi har ingen rutiner for dette, sier Velle.

Tiltak

Fylkeslegen har nå bedt kommunen lage en plan for hvordan de skal rette opp i feilene og lage en strategi på dette.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,1 kr
Dyrest kl. 18 1,88 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %