Mener ukultur har utviklet seg i arbeiderbevegelsen

Tidligere fylkesleder for AUF i Vest-Agder beskriver i et leserinnlegg det han mener er en ukultur i arbeiderbevegelsen. – Ofte har makt en tendens til å komme foran mennesker.

Dennis Torkelsen

Dennis Torkelsen er krass i kritikken av Arbeiderpartiet og håper partiet nå benytter anledningen til å rydde opp i organisasjonen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det er nok ingen hemmelighet innad i partiet hvordan Trond Giske har oppført seg flere ganger. Hvis man skal tro på varslerne, har dette foregått i flere titalls år, sier tidligere fylkesleder og landsstyremedlem for AUF i Vest-Agder, Dennis Torkelsen.

I leserinnlegget beskriver han det han kaller en ukultur i Ap, AUF og arbeiderbevegelsen, og sier at dette er en kultur som gjennomsyrer partiet fra topp til tå.

Maktkamp

– I mine år som aktiv i partiet har jeg møtt på flere som har trukket seg fra partiet, fordi de opplever de politiske maktkampene stygge og fæle, og at folk føler seg truet, sier han.

Han mener det er problematisk og skremmende at et parti som står for verdier som solidaritet, rettferdighet og frihet fra undertrykkelse har så store mangler i sin egen praksis.

Torkelsen har trukket seg fra partiet i protest mot håndteringen av Giske-saken.

– I min tid som fylkesleder har jeg opplevd at Arbeiderpartiet sentralt har sendt ned instrukser til årsmøtene om hva vi kan vedta og ikke. Noe han mener grenser til sensur.

Fylkesleder for Arbeiderpartiet i Aust-Agder og sentralstyremedlem, Jon Rolf Næss, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Torkelsen.

– Det betyr ikke at vi ikke har ting å jobbe med i partiet og at vi må jobbe med åpenhetskultur, og hvordan vi behandler varslerne våre, men jeg kjenner meg ikke igjen i den partikulturen som er blitt beskrevet.

Jon Rolf Næss

Jon Rolf Næss sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Les mer: – Det heile er veldig stygt og meir enn kva eit menneske kan tole

- Er ikke slik

Næss sier han heller ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene om en sensur fra ledelsen i partiet.

– Det får være grenser for beskrivelser. Det kommer ingen instrukser fra sentralt hold. Det er ikke slik det fungerer i demokratiet, og det er ikke slik i de politiske partiene i Norge, heller ikke i Arbeiderpartiet. Alvorlig talt, sier Næss.

Dennis Torkelsen mener det er synd at Jon Rolf Næss, som sentralstyremedlem, allerede har gått ut offentlig og støttet Giske.

– Jeg forventer at sentralstyret sier klart ifra om at seksuell trakassering ikke hører til i vår organisasjon, sier Torkelsen.

– Vi kommer klart og tydelig til å gå gjennom rutinene og prosedyrer vi har. Det er viktig at det skal være trygt å varsle om seksuell trakassering i partisammenheng, avslutter Næss.

Les hele leserinnlegget til Dennis Torkelsen her: