Mener tiggerne ikke bør kastes ut

Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet i Vest-Agder er kritisk til at ordføreren i Kristiansand vil fjerne tiggerne fordi noen av dem selger narkotika.

Kari Henriksen

Kari Henriksen mener salg av narkotika har foregått i Kristiansand til alle tider og mener det blir feil å skulle ta én bestemt gruppe.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Tiggere i Kristiansand bør ikke kastes ut av byen. Det mener stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet i Vest-Agder. Hun er kritsik til at ordføreren i Kristiansand vil ha et tiggerne bort fra byen fordi noen av dem selger narkotika.

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand.

Foto: Thomas Grønvold/NRK

– Det er et veldig kjent omsetningsapparat for narkotika. Det viser med all tydelighet at vi nå må få fortgang i å løse dette problemet gjennom en forbudslinje, sa Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn i Kristiansand forrige uke.

Vil ikke ta en spesiell gruppe

– Salg av narkotika er forbudt og alle de som selger det skal tas, men å knytte det til spesielle grupper i byen mener jeg blir dramatisk, sier Henriksen.

– Salg av narkotika i Kristiansand har foregått til alle tider, siden narkotika kom til landet. Derfor mener jeg det er vanskelig å definere at det bare er én gruppe som skal ut av byen.

Vil se til Berlin

Nå ønsker Henriksen istedet et samråd i løpet av mai måned, der organisasjoner, partier og innvandringsgrupper diskuterer tigging - etter modell fra Berlin i Tyskland.

– Jeg har nettopp vært tilstede på et møte på Stortinget, der Arbeiderpartiet hadde invitert Kirkens Bymisjon, Røde Kors og Folk er Folk til møte. Der kom det fram mange gode erfaringer fra Berlin.

– Mange andre land i Europa har jo mye større utfordringer på dette området enn Norge, og jeg tenkte det kunne være interessant å komme sammen og diskutere en del løsningsforslag på hvordan man kan håndtere det.

– Kriminalitet er en ting, men dette berører også hvordan vi skal opptre mot hverandre som mennesker. Hvis ikke vi snakker sammen om hvordan vi skal håndtere språkbruk og holdninger så er det veldig lett å falle i noen grøfter fordi det går litt automatikk i hvordan vi omtaler folk. Det mener jeg er veldig farlig, sier Henriksen.