NRK Meny
Normal

Mener striden kan gå ut over pasientenes sikkerhet

Fylkeslegene i Agder-fylkene er bekymret for følgene som konflikten mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal kan få.

Sørlandet sykehus Arendal

Fylkeslegene er bekymret for at striden mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand skal gå ut over det faglige arbeidet og rekruttering av fagfolk til Sørlandet sykehus.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Fylkeslegen i Vest-Agder frykter at striden mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal skal svekke pasientsikkerheten.

Kristian Hagestad

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK

Når konflikten øker, kan det kan ramme sikkerheten for pasientene, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

– Jeg mener at det kan gjøre det, for konflikten tar så mye energi som burde gått til andre ting. Det truer det løpende faglige arbeidet som er nødvendig for at befolkninga får ei god helsetjeneste, sier Hagestad.

Sykehus engasjerer

Hagestad sier han forstår at striden mellom sykehusene får stor oppmerksomhet.

– Den illustrerer at helsetjenester – og spesielt sykehustjenester – engasjerer veldig mangeaktører; politikere, befolkning, helsebyråkrater og fagfolk.

– Det er på den ene sida positivt. På den andre sida kan man komme inn i en destruktiv spiral, når det tar en form og retning som nå, som kan gå ut over pasientsikkerheten, sier Hagestad.

Frykter for rekrutteringa

Også fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder sier hun er bekymret for konsekvensene av striden mellom de to sykehusene.

Anne Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Det som er bekymringsfullt er at det svekker tilliten til sykehuset. Og er det noe befolkninga skal føle seg trygg på, er det at man skal få de tjenester man har krav på til rett tid og riktig kvalitet.

– Det andre jeg er redd for, er at det på sikt også svekker kompetansen på Sørlandet sykehus i sin helhet, ved at det blir vanskeligere å holde på kvalifisert personell og rekruttere, med det bildet som nå skapes omkring sykehuset.