NRK Meny
Normal

Mener prestene har misforstått

– Prestene har misforstått hva nestekjærlighet er i tiggersaken i Kristiansand. Det sier gruppeleder i Kristelige Folkeparti, Jørgen Kristiansen.

Jørgen Kristiansen (KrF)

Jørgen Kristiansen sier KrF vil gå inn for at tiggerne må registrere seg i Kristiansand. Han tror det kan stoppe bakmennene.

Foto: Lindahl, Ane / Ane Lindahl/NRK

Kristelig Folkeparti ønsker et tiggerregister i Kristiansand, og vil gå inn for å innføre en registreringsordning, når de nye politivedtektene skal behandles i formannskapet i Kristiansand i dag.

– Det er en menneskerett å få lov til å tigge, og å få lov til å be andre mennesker om hjelp. Men i denne saken har ting eskalert, og politiet bekrefter at det er bakmenn som står bak. Da mener vi at et tiggerregister vil være positivt, og vil kunne hindre at vi får menneskehandel, sier gruppeleder i Kristelige Folkeparti i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

Støtter ordføreren

I dagens Fædrelandsvennen slår Kristiansen tilbake mot prestene, som har kritisert ordfører Per Sigurd Sørensens uttalelser om at folk bør overse tiggerne. Til avisen sier han at prestene har misforstått hva nestekjærlighet er i denne saken.

– Prester vet selvfølgelig hva nestekjærlighet er, men det er ikke sikkert de har satt seg godt nok inn i denne saken. Det er ikke snakk om at man må søke for å få lov til å tigge, det er snakk om et register. Vi vil ramme bakmennene, og mener det ville være mangel på nestekjærlighet å fortsette i samme stil som nå, sier Kristiansen til NRK.

– Men tror du et slikt register vil hjelpe de som blir utnyttet?

– Vi tror at bakmennene ikke vil registrere seg, og da vil du få løst problemet. Men du løser ikke problemet med fattigdom.

Virker dårlig i Bergen

Fra 1. januar må alle tiggere og alle som driver salg i det offentlige rom melde seg til politiet for å få tillatelse til å gjøre det. Men til nå har bare én registrert seg, og politiet har bare skrevet ut tre bøter; to for uautorisert salg og en for ulovlig tigging. Det er ikke politiet fornøyd med.

Kristiansen sier KrF vil gå inn for at politivedtektene skal evalueres etter to år, for å finne ut om de virker i Kristiansand.

– Du er ikke redd Kristiansand vil bli for pen og pyntelig?

– Vi vil fremme forslag om at ordninga må evalueres innen to år, slik at vi har mulighet til å gå tilbake om det skulle vise seg at denne avgjørelsen var feil, sier Kristiansen.