NRK Meny
Normal

– Den mest alvorlige hendelsen på sykehuset i min tid

– Det gjorde sterkt inntrykk å møte de som i går ble overfalt av en pasient, sier sykehusdirektøren ved Sørlandet sykehus. Onsdag ble seks ansatte skadet av en pasient - nå vil ledelsen se om rutiner fungerte, og hva som må endres.

ARA, Sørlandet sykehus

I dag var politi og sykehusledelse i møte med ansatte og andre involverte på avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Seks ansatte ble sendt til sykehus da en pasient gikk berserk inne på Sørlandet sykehus sin avrusningsklinikk, ARA, på Bjorbekk i Arendal onsdag. En kvinne i 50-årene ble slått bevisstløs.

Jan Roger Olsen

Jan Roger Olsen er direktør ved Sørlandet Sykehus, og har ikke tidligere opplevd en så alvorlig situasjon for de ansatte.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Møtte politi og ansatte

I dag møtte sykehusledelsen de ansatte sammen med politiet og andre involverte for å gå gjennom det som skjedde.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen beskriver hendelsen som den mest alvorlige i hans tid som leder. Han fikk høre om angrepet da han var på vei hjem fra utenlandsreise onsdag.

– Jeg konstaterer at dette er den mest alvorlige hendelsen med ansatte på sykehuset siden jeg ble direktør for 13 år siden. Både pasienters og ansattes sikkerhet er selvsagt mitt ansvar som øverste leder, sier Olsen.

NETT-TV: Rystede ansatte og pasienter
Ansatte og pasienter på enhet for rus- og avhengighetsbehandling på Bjorbekk i Arendal er sjokkert etter onsdagens hendelse.

NETT-tv: Både pasienter og ansatte er rystet etter det som skjedde.

– Et sjokk

Svein, som er en av pasientene på avdelingen for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus reagerer sterkt på at ansatte bel ovefalt og skadet på jobb.

Svein

Svein reagerer sterkt på at ansatte ble angrepet på jobb.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Det er et sjokk at noe sånn skjer, sier han til NRK.

– De som jobber her prøver å hjelpe oss. At en person utagerer på en sånn måte at det går utover fem ansatte hører ikke hjemme noen plass, legger han til.

Heldig at det ikke gikk verre

Etter gjennomgangen av onsdagens hendelse i dag sier sykehusdirektøren at det var tilfeldigheter som førte til at ikke hendelsen ble lang mer alvorlig.

– Det er hell at dette ikke fikk et enda alvorligere utfall. Det ser nå ut til at ingen av de ansatte får varige fysiske skader. Alle er utskrevet fra legevakt etter behandling, sier han.

– Det var en så kraftig utagering og så mange tilfeldigheter som fikk et positivt utfall samlet sett, slik at det var tilfeldigheter som gjorde at det tross alt gikk bra med de ansatte, legger han til.

Han sier sykehuset har gode rutiner for å ta vare på de ansatte som var utsatt for den utagerende pasienten onsdag.

– Det skjedde på en tid på dagen da det var full bemanning. Hadde det skjedd senere på dagen, men lavere bemanning, kunne det gått langt verre. Det virker som at rutinene er fulgt. Men vi vil selvsagt se på om det er mangler ved rutinene og om vi bør endre rutiner - både her på Bjorbekk, og på hele sykehuset, sier Olsen.

– Uoversiktlig situasjon

Normann Havegaard, enhetsleder ved avdeling for rus og avhengighetsbehandling (ARA) på Sørlandet sykehus er enig i at det kunne endt mye verre.

– Situasjonen var uoversiktlig, men ble håndtert på en god måte av personalet. De sto i en vanskelig situasjon, som de løste. Dessverre måtte de ha hjelp fra politiet for å løse situasjonen, sier han.

Han sier en hendelse som dette gjør noe med arbeidsplassen og de ansatte.

– Jeg er trist på veigne av personalet. Det er ikke bra å oppleve slikt på jobb, sier Havagaard.

Han vil ikke kommentere om det er noe som burde vært håndert anderledes, siden hendelsen er under etterforskning.