Hopp til innhold

Mener outlet-senter vil føre til konkurser

Det nye outlet-senteret i Sørlandsparken vil føre til konkurser og butikkdød. Det hevder ekspert på kjøpesenteretablering, som er mest bekymra for Lillesand.

Handlegate Lillesand

Lillesand vil bli hardest rammet av konkurser og butikkdød dersom det kommer et outlet-senter i Sørlandsparken. Det mener professor Theis Theisen ved Handelshøyskolen, Universitet i Agder.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Ja, man må regne med at det kan komme konkurser, sier professor Theis Theisen ved Handelshøyskolen - Universitet i Agder.

Andre vil håpe at outleten skal være et blaff og at kundene kommer tilbake

Theis Theisen, professor

Han er spesialist på detaljhandel og kjøpesenteretablering, og er lite optimistisk på vegne av handelsstanden som ligger i nærheten av der det trolig kommer et outlet-senter på 10.000 kvadratmeter.

theisen

Et outletsenter med salg hele året vil bety konkurser og butikkdød i områdene rundt, mener professor Theis Theisen ved Handelshøyskolen - Universitet i Agder.

– Noen vil nok legge ned, mens andre vil håpe at outleten skal være et blaff og at kundene kommer tilbake. Men det vil jeg være redd for å satse på, og da kan det ende i konkurs.

Det var kommunalminister Jan Tore Sanner som forrige uke selv slapp nyheten om at han sier ja til de omstridte planene.

Størst fare i Lillesand

Theisen mener det er størst fare for konkurser og butikknedleggelser i Lillesand. Samtidig er det ordfører i Lillesand, Arne Thomassen, som har vært en av de ivriste forkjemperne for senteret. Grimstad og Arendal kjemper imot.

– Lillesand ligger så nærme. Når folk skal ut å handle, vil de ønske å gå der det er bredde i utvalget. Når samtidig avstanden til Sørlandsparken er så kort, så tror jeg at Lillesand vil være de som blir hardest rammet, sier Theisen.

Jan Tore Sanner og Arne Thomassen

Kommunalminister Jan Tore Sanner slapp forrige uke nyheten om at han sier ja til et gedigent outletsenter. Ordfører i Lillesand Arne Thomassen jubler. Nå hevder professor og ekspert på etableringer at senteret vil føre til butikkdød i de omkringliggende byene.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Ordfører Arne Thomassen tror tvert imot senteret vil føre til mer handel både i Kristiansand og Lillesand. Han uttalte dette da Sanner var på besøk:

– Nei, jeg er ikke uroa i det hele tatt. Det er noe helt annet enn kvalitetsbutikkene Lillesand har. Lillesand sentrum ligger på fantastisk nivå når det gjelder butikker, kafeer og restauranter.

Handelsstanden negative

I Handelstandsforeningen i Lillesand jubles det ikke over det nye outlet-senteret i Sørlandsparken. De har ikke samme optimisme som ordføreren, og deler professor Theisens bekymring over konkurser og butikkdød:

– Vi ser ikke positivt på det for detaljhandelen. Nisjebutikkene klapper ikke i hendene, sier daglig leder Marion Glomsland Berntsen.

Men Handelstandsforeningen er klar for å ta opp kampen for å overleve.

– Vi må gå mer i oss selv, og tenke nytt. Hvordan man kan spisse butikkene mer mot den konkurransen som møter oss.

Vil ramme flere

Selv om faren for konkurser og butikkdød er størst i Lillesand, hevder professor Theisen ved Handelshøyskolen på UiA, at også andre vil slite for å overleve.

– Butikkene i Sørlandsparken og Kvadraturen kan også merke det.

Dessuten tror han virkningene vil merkes i Arendal:

– Folk som tidligere har reist fra Grimstad for å handle i Arendal, kan nå reise til outlet-senteret. Dette kan gå på bekostning av Stoa-omådet.

Senteret skal etter planen inneholde 40-50 butikker, og kan gi 100 nye arbeidsplasser.