Mener NRK glorifiserer fylla i «Fylla»

Reidar Strisland fra Kristiansand deltok i NRK-programmet «Fylla». Han er skuffet over resultatet.

Fylla

Reidar Strisland fra Kristiansand (i midten) deltok i programmet «Fylla» med flere av sine venner. Han skriver i en kronikk i VG at han er skuffet over resultatet.

Foto: NRK

– Etter å ha fulgt de fire første programmene i serien er jeg skuffa over programmet, skriver Rødt-lederen på Blindern, Reidar Strisland, i en kronikk i VG.

Fylla Reidar Strisland

Reidar Strisland sier han hadde en moro kveld på «Fylla», men at han er småflau over noen situasjoner i programmet.

Foto: NRK

Den opprinnelige kristiansanderen, som nå er student og bosatt i Oslo, deltok i NRK-programmet som nå sendes på NRK3. I programmet kan man se Strisland feste sammen med sine venner på festen «Rød på Blå».

  • Hele episoden kan du se her.

Solskinnshistorier

Strisland reagerer på måten NRK framstiller alkohol i programmet. Han mener statskanalen unngår å fortelle om alkoholens skyggesider, og kun framstiller solskinnshistorier.

– «Fylla» er definitivt underholdende, med kule fester og morsomme fakta om alkohol. Det er fint at NRK ønsker å være relevant for ungdom. Men at man ikke tør å ta med baksidene av alkohol, lukter feighet lang vei, skriver Strisland.

Til NRK Sørlandet utdyper han følgende:

– Alkohol har en stor bakside. Det dør nesten dobbelt så mange hvert eneste år som en direkte årsak av alkoholinntak i forhold til antall dødsofre i trafikken, sier Strisland.

Her kan du lese hele kronikken hos VG.

Vold og voldtekter

Kristiansanderen peker også på at det årlig begås mellom 8000 og 16.000 voldtekter i landet. 40 prosent av disse anmeldte voldtektene er festrelaterte.

– Jeg har ikke et ønske om å være produsent for programmet, men jeg kunne ønske at man satte større fokus på å lære folk om alkoholens negative virkning. For eksempel ved å vise hvordan man kan forhindre at folk blir svært aggressive i fylla, sier Strisland.

Han mener «Fylla» fungerer bra som et rent underholdningsprogram, men mener man ikke lærer noe viktig.

– Jeg hadde trodd at dette skulle bli et viktig program som kunne skape samfunnsdebatt. Slik ble det ikke, sier kristiansanderen.

– Ikke lurt

Han understreker imidlertid at han har blitt godt behandlet av produksjonsselskapet, og angrer ikke på deltakelsen.

– Jeg føler mer ikke lurt, og jeg hadde en veldig gøy kveld på byen. Men konseptet ble ikke slik jeg hadde sett for meg, sier han.

Strisland sier han ikke ville sagt ja til å bli med på et lignende program igjen.

– Nei, jeg har hatt nok fylleangst etter den episoden her. Jeg er småflau over noen av de tingene som skjedde litt sent utpå kvelden. Jeg ble god i formen, humrer Strisland.

Vil vise effekten av alkohol

Pia Basberg

Pia Basberg er prosjektsjef i NRKs eksternredaksjon.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

Prosjektsjef i NRKs eksternredaksjon, Pia Basberg, er uenig med Strisland, men mener det er bra at han ønsker debatt om programmet.

Jeg er ikke enig i at vi bare viser positive sider. Vi har laget et program med en populærvitenskapelig tilnærming hvor vi ønsker å vise hva alkoholen gjør med oss. «Fylla» skal fortelle nøytrale fakta og vise effekten av alkohol, sier Basberg.

Hun sier et av målene med programmet er å tilgjengeliggjøre informasjon om alkohol som mange ikke har.

– NRK har ikke laget et program om samfunnsmessige konsekvenser av alkohol. Vi har bevisst ikke ønsket å drive skremselspropaganda. Poenget er at unge mennesker skal forstå hva som skjer med kroppen når de drikker. Så har jeg tro på at norsk ungdom selv kan foreta valg ut fra denne kunnskapen, sier Basberg.