NRK Meny
Normal

Mener kommunene skyter seg selv i foten

Mens mange ansatte for tiden mister jobben, mener fagforeningen Tekna krangling om kommunegrenser ødelegger det som kunne vært et felles arbeidsmarked.

TRyggve Mikkelsen

Tryggve Mikkelsen i Tekna NOV mener alle vil tjene på større regioner.

Foto: NRK

Valglogo

Leder for fagforeningen i National Oilwell Varco, Tryggve Mikkelsen, mener norske kommuner står i fare for å ødelegge for seg selv.

I et leserinnlegg i Fædrelandsvennen fredag er oppfordringen fra fagforeningslederen soleklar:

I dårlige tider med oppsigelser er det viktigere enn noengang med større kommuner og regioner.

– Vi trenger større organer som kan planlegge, beslutte og gjennomføre den infrastrukturen som behøves, sier Mikkelsen.

Han peker på et tenkt eksempel der en større bedrift ønsker å etablere seg i en region, men hvor prosessen fort kan stoppe opp fordi byråkratiet blir for overveldende. Mange små enheter betyr flere søknader og flere ordførere å forholde seg til.

– Dette er veldig viktig dersom vi som region ønsker valgmuligheter i forhold til jobb og bosted, forklarer Mikkelsen.

Små kommuner en brems

Mikkelsen mener mange små kommuner og fylkesgrenser kan sette en effektiv stopper for nyetableringer, samt vanskeliggjøre prosessen med å finne ny jobb for de mange som mister jobben.

Derfor mener han store regioner er svaret.

Innspillet kommer ikke tilfeldig før valget, og midt i en periode hvor små og store kommunestyrer diskuterer kommunereformen opp og ned.

– Ved å ha en større kommune så kan man over tid legge til rette for bedre muligheter innen arbeid og bo-situasjon for innbyggerne, mener Mikkelsen.

Felles bo- og arbeidsmarked

Han peker på at større kommuner og regioner vil kunne være bedre rustet til å takle masseoppsigelser som han selv forholder seg til som tillitsvalgt for Tekna i NOV med over 300 medlemmer.

National Oilwell Varco (NOV)

NOV i Kristiansand har vært hardt rammet av oppsigelser. Mikkelsen mener veien tilbake til jobb ville vært enklere med større kommuner.

Foto: Nadir Alam / NRK

Mikkelsen mener det er viktig å jobbe aktivt for nye arbeidsplasser fremover.

I innlegget i Fædrelandsvennen ber han om også kortsiktige tiltak, som midler til innovasjon. Han nevner blant andre Sørlandslab og GCE Node, som han mener kan bære frukter i form av nyetableringer.

– Det er viktig å lytte til Universitetet i Agder og hva de trenger, og at både lokale og regionale politikere er lydhøre, avslutter Mikkelsen.