Hopp til innhold

– Høyre vil utradere landbruket på Agder

Stortingskandidat for Sp i Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad, fyrer av en bredside mot Høyre og mener partiet vil utradere landbruket på Agder dersom de kommer i regjering til høsten.

Landbruk

Landbruket på Agder står i fare med en ny borgerlig regjering, mener Sp-leder i Aust-Agder.

Foto: Espen Bierud / NRK

Kampen om regjeringskontorene tilspisser seg og valgkampen er så smått i gang.

Og både Senterpartiet og Høyre kjemper om Agder-bondens stemmer ved høstens valg.

Kåre Gunnar Fløystad

Kåre Gunnar Fløystad frykter Høyres landbrukspolitikk.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Stortingskandidat for Sp i Aust-Agder, Kåre Gunnar Fløystad, mener Høyre ikke er interessert i å kjempe for norsk matproduksjon og landbruket på Agder spesielt.

Høyres Svein Harberg er som regel en bondevenn, men har vært utrolig stille når debatten om ostetoll har rast. Er Harberg en venn uten gjennomslag eller støtter han bare opp i festtaler, spør Fløystad, og utdyper sin Høyre-kritikk overfor NRK.

Frykter Høyres landbrukspolitikk

– Med de endringer som Høyre og Harberg foreslår, så vil det bety store nedleggelser i landbruket. Og verst vil det gå utover landbruket på Sørlandet, sier Fløystad.

Han mener at så å si alle melkeprodusenter på Sørlandet er avhengig av importvern og høy toll på ost og en del andre landbruksprodukter. En fjerning av ostetollen, slik Fløystad tolker at Høyre tar til orde for, mener han vil bety slutten på produksjon av melk på Sørlandet.

– Kjernen i norsk landbruk er melkeproduksjon og derfor har regjeringen gjort endringer i forhold til toll på blant annet ost, lammekjøtt og storfe. Vi har økt 6 av 100 toll-linjer i landbruket for å hjelpe norske bønder, sier Fløystad.

Ler av kritikken

Svein Harberg

Høyrepolitiker Svein Harberg ler av Senterpartiets kritikk av Høyres landbrukspolitikk.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Høyres stortingspolitiker Svein Harberg fra Aust-Agder ler av kritikken fra Senterpartiet og sier at Fløystad kommer med kraftige salver.

– Statistikk beskriver at dersom vi fortsetter med dagens landbrukspolitikk, så er landbruket snart utradert. Det legges ned gårdsbruk konsekvent. Den politikken som har vært til nå er i alle fall ikke redningen for landbruket på Sørlandet, sier Harberg.

Og Senterpartiets landbrukskritikk av Høyre tar han med knusende ro.

– Høyre er det nest største partiet blant bønder etter Senterpartiet. Og det er jo rart dersom Høyre skal være et parti som vil utradere landbruket. Vi kjemper for landbruket og vi har stor tro på landbruket, men vi har sagt at vi må se på ordningene og den økte ostetollen på nytt, sier han.

Harberg sier at Høyre ikke er mot et importvern i Norge.

– Vi vil opprettholde tollbarrierer og subsidier på de tingene som er nødvendig for å beholde kulturlandskapet, mindre gårdsbruk og at hele landet tas i bruk. Men ostetollen alene er ikke viktig for å opprettholde landbruket på Sørlandet. Det er helheten som er viktig, sier han.

– Landbruket på Sørlandet har gode utsikter, men det blir en endring i hvordan vi driver landbruket i fremtiden. Vi må åpne opp for flere inntektsmuligheter for dem som driver de mindre brukene slik at de enkelt kan ta i bruk ressursene de har til å tjene penger også på andre måter, sier Harberg.

Et politisk spill

Birte Usland

Birte Usland er bondelagsleder i Vest-Agder og liker ikke Høyres landbrukspolitikk.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Bondelaget på Agder er partipolitisk nøytrale, og leder i Bondelaget i Vest-Agder, Birte Usland, sier at virkeligheten i landbruket er noe mer komplisert enn det politikerne kanskje ser ut til å forstå.

Hun er selv lokalpolitiker for Ap i Marnardal, men som bondelagsleder mener hun det viktigste er å høyne inntektene til bøndene med ulike virkemidler.

Hun mener høyere tollsatser på importert ost er ett slikt virkemiddel.

– Vi fikk 23 øre mer per liter for melka ved årets jordbruksoppgjør. Dette hadde ikke vært mulig å godta hvis ikke tollen på importert ost samtidig hadde økt. Høyre må ha et svar på hvordan man kan løse inntektene for bøndene. De løsningene Høyre har, gir oss ikke noe godt svar i forhold til dette, sier Usland.

Store verdier

Landbruket på Agder skaper verdier og inntekter til samfunnet for cirka 1 milliard kroner, ifølge Usland. Og hele landbrukets verdikjede består av 90.000 årsverk på landsbasis.

Landbruksnæringen er en stor og viktig næring som politikerne må forholde seg til, mener hun.

– Virkemidlene til Høyre i forhold til landbruket vil bare akselerere nedleggelsen av gårdsbruk, sier Usland.

– Men antallet gårdsbruk har ifølge Høyre bare gått nedover også med dagens regjering. Og der sitter Senterpartiet. Hva tenker du om det?

– Det er for så vidt riktig, men antallet nedlagte bruk vil nok bli mye høyere med en borgerlig regjering, sier hun.

– Harberg sier at Høyre er det nest største partiet blant bønder etter Senterpartiet. Høyre-politikken kan vel ikke da være så gal?

– 60 prosent av bøndene stemmer Senterpartiet, 11 prosent stemmer Høyre og 10 prosent stemmer Ap. Så det er et langt sprang fra Senterpartiet og ned til Høyre, sier Usland lattermildt.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %