NRK Meny
Normal

Mener drive-in kino er trafikkfarlig

En utendørs kino langs E18 i Lillesand har fått filmforbud. – Bilistene skal ha oppmerksomheten rettet mot veien, og ikke det som skjer ved siden av, sier Vegvesenet.

I Lillesand kan bilister stikke innom bensinstasjonen for å se film.

YX-stasjonen i Lillesand har to ganger tidligere arrangert drive-in kino. Det er det imidlertid slutt på - enn så lenge.

– Det veier over 4,5 tonn og vi hadde ei svær mobilkran til å løfte den opp, sier Asbjørn Olsen om filmlerretet Statens Vegvesen har gitt ham forbud mot å vise film på.

Olsen er innehaver av Grandal veiservice, som driver utendørskinoen på YX-stasjonen i Lillesand.

Asbjørn Olsen

Absjørn Olsen er innehaver av Grandal veiservice, som driver utendørskinoen på YX-stasjonen i Lillesand.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Når det kun er et par ganger i året så synes jeg det er svært omfattende å skulle sette opp en innsynsskjerm langs veien, sier Olsen.

Men hos Statens Vegvesen er det ingen bønn. Skjermen må skjermes, og det begrunnes i trafikksikkerhet.

Vegvesenet sier stopp

– Vegloven er veldig klar på at reklame rettet mot vei er søknadspliktig. Avslaget vårt er begrunnet med at vi ønsker at bilisten på E18 skal ha oppmerksomheten rettet mot veien, og ikke det som skjer ved siden av, sier Glenn Solberg, seksjonsleder i Statens vegvesen Aust-Agder.

Ved siste filmvisning plasserte Olsen trailere langs E18 for å hindre alt innsyn. Heller ikke det er nok, ifølge Solberg.

Glenn Solberg

Glenn Solberg, seksjonsleder i Statens vegvesen Aust-Agder.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Problemet for oss er å følge det opp i praksis. Vi har foreslått at han kan plassere skjermen annerledes eller bygge en skjerm foran slik at det ikke er synlig fra E18. Da slipper man å rigge til med lastebiler hver gang det skal skje noe, sier Solberg.

– Asbjørn har blitt behandlet dårlig

To ganger er det vist filmer på plassen utenfor stasjonen i Lillesand. Den kommunale næringsforeningen synes kravene til stasjonen er urimelige.

– Jeg synes Asbjørn har blitt behandlet dårlig. Dette har vært en lang prosess hvor vegvesenet har vært rigide og mer orientert mot regler i stedet for praktiske løsninger. Dette er et godt initiativ som burde vært støttet, sier Trond Are Gjone, daglig leder hos Lillesand Vekst.