NRK Meny
Normal

Nye Veier: – Ikke hold i anonyme påstander om anbudsjuks

En foreløpig advokatrapport konkluderer med at det ikke finnes støtte for påstandene i det anonyme brevet om kritikkverdige forhold rundt tildeling av kontrakt for E18 Arendal – Tvedestrand.

Video Planer for ny 18 gjennom Arendal

Illustrasjon av den nye E18 mellom Arendal og Tvedestrand.

Foto: Nyhetsspiller

– Alle de ansatte er intervjuet, og ingen har satt fingeren på kritikkverdige forhold. De oppfatter prosessen på evalueringssiden som veldig profesjonell, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier.

Ingrid Dahl Hovland

Ingrid Dahl Hovland er administrerende direktør i veiselskapet Nye Veier.

Foto: C.F. Wesenberg

Fredag skal milliardkontrakten for E18 Arendal – Tvedestrand undertegnes med AF-gruppen AS. Oppdraget er verd tre milliarder kroner.

Anonym kritikk

I går kom anonyme påstander om kritikkverdige forhold i anbudsprosessen. Det konkurrerende entreprenørselskapet Skanska Norge AS et anonymt brev med alvorlige anklager mot Nye Veiers håndtering av anbudsprosessen. Kopi er sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Nå har Nye Veier fått advokathjelp til å granske beskyldningene. Konklusjonen er foreløpig at påstandene er grunnløse.

– Vi vil i løpet av inneværende uke utarbeide en rapport til Nye Veier som oppsummerer resultatet av undersøkelsen. Hovedkonklusjonen er at vi ikke har funnet grunnlag for de påstandene som er fremkommet i det usignerte brevet, sier advokat Sigurd-Øyvind Kambestad i Advokatfirmaet Grette DA.

24 ansatte i Nye Veier har blitt intervjuet. Advokatfirmaet har overfor intervjuobjektene gjort det klart at Nye Veier ønsker at eventuelle kritikkverdige forhold ved den evalueringsprosessen som er gjennomført kommer frem.

– Ingen kjenner seg igjen

– Vi har oppfordret alle til å snakke åpent og ikke holde tilbake opplysninger. Vi har dessuten vist til varslervernet i arbeidsmiljøloven for å poengtere at de vi har snakket med skulle kunne komme med kritikk uten å risikere gjengjeldelse, sier advokat Thorkil H. Aschehoug.

Advokatene mener det ikke er noen ansatte som kjenner seg igjen i fremstillingen av prosessen som kommer fram i brevet, og sier de ansatte tilbakeviser at de selv eller andre i deres gruppe har delt innhold fra tilbudene med andre selskaper.

Entreprenøren Skanska, som tapte anbudet, vil ikke kommentere påstandene nå. De sier til NRK at de vil vente på den endelige rapporten.