NRK Meny
Normal

Tar sin funksjonshemmede søster ut av institusjon etter vedtak om besøksforbud

Familien til psykisk utviklingshemmede Fatima Maljicai føler seg tvungent til å pleie 34-åringen hjemme etter at kommunen nekter de pårørende å besøke henne mer enn to timer daglig. Familiens advokat mener vedtaket er i strid med loven.

Familien til psykisk utviklingshemmede Fatima føler seg tvungent til å pleie henne hjemme etter at kommunen nekter familien å besøke 34-åringen mer enn to timer daglig. Familien advokat reagerer sterkt på vedtaket.

SE VIDEO: Grimstad kommune har varslet familien til funksjonshemmede Fatima Maljicai at de kun får lov til å besøke 34-åringen to timer om dagen.

Saka Maljicai

Søsteren til Fatima, Saka Maljicai, reagerer sterkt på vedtaket fra kommunen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK
Fatima

Saka Maljicai har nå valgt å ta sin funksjonshemmede søster ut av Landviktun for å ta seg av 34-åringen hjemme.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK
Bente Somdal

Bente Somdal i Grimstad kommune avviser at vedtaket er i strid med loven.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Det er helt umenneskelig å nekte en psykisk utviklingshemmet samvær med sin nærmeste familie, sier søsteren til Fatima, Saka Maljicai til NRK.

– Vondt

Tirsdag fikk familien til Fatima Maljicai et brev fra Grimstad kommune. Der varsler kommunen et vedtak om at de pårørende kun får besøke henne to timer daglig.

Vedtaket kom på 34-årsdagen til Fatima.

– Det gjør det ekstra vondt og vanskelig, sier søsteren.

Nå har hun valgt å ta sin funksjonshemmede søster ut av Landviktun bo- og omsorgssenter for å ta seg av 34-åringen hjemme.

– Helt klart i strid med loven

Grimstad kommune har tidligere fått kritikk fra pasient – og brukerombudet samt flere brukerorganisasjoner, og det er påvist visse ulovligheter. Ifølge Fylkesmannen er dette nå ordnet opp i.

Familiens advokat Bodil Kristoffersen mener vedtaket om at familien ikke får besøke Fatima mer enn to timer om dagen er ulovlig.

– Det er helt klart i strid med pasient – og brukerrettighetsloven. Jeg synes det er merkelig at en kommune lager et besøksforbud for den nærmeste pårørende som har vært den viktigste personen for Fatima, sier Kristoffersen.

Uklare ansvarsforhold

Kommunen avviser at vedtaket er i strid med loven.

– En av begrunnelsene for dette vedtaket er at det blir uklare ansvarsforhold når pårørende er til stede til alle døgnets tider. Samlet sett mener vi at det begrenser muligheten til å gi forsvarlig tjeneste, sier Bente Somdal, assisterende kommunalsjef innenfor helse – og omsorgssektoren i Grimstad.

Somdal legger til at de pårørende kan klage vedtaket inn for Fylkesmannen.

Fatima

Tirsdag feiret Fatima Maljicai sin 34 årsdag på Landviktun i Grimstad. Her sammen med søsteren Saka Maljica.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK