NRK Meny
Normal

Mener Grimstad taper stort på full gjestehavn

Næringslivet i Grimstad krever utvidelse av den populære gjestehavna i byen. Det mener det er flaut at mange må seile forbi.

Grimstad gjestehavn

Gjestehavna i Grimstad sentrum er helt full om sommeren, og det fører til at den jevnlig må stenge. Dette fører til at båtfolket kjører forbi, ifølge næringsorganisasjonen Grimstad min by.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Mange båtfolk seiler forbi Grimstad fordi gjestehavna er sprengt, mener næringslivet i byen.

Havna, som er blant de mest populære langs kysten, trenger sårt en utvidelse, mener næringsorganisasjonen Grimstad min by, som drifter gjestehavna for kommunen.

Inge Ludvigsen

Inge Ludvigsen mener det må komme flere gjesteplasser i sentrum, og at lokale båteiere kan få båtplasser andre steder.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det er litt flaut at folk ikke får plass her. Vi har drevet havna her i mange år og får mange tilbakemeldinger fra turistene som kommer hit – og fra dem som gjerne vil komme hit. De etterlyser flere plasser, sier Inge Ludvigsen i Grimstad min by.

Overfylt i fellesferien

– Spesielt i juli måned er det mange som kjører forbi. I fellesferien må vi stenge gjestehavna annenhver dag. Det synes jeg er veldig synd. Etter å ha gjort dette i noen år, vet jo turistene at det er fullt, og velger å kjøre forbi, sier Ludvigsen.

Han mener det ødelegger for næringslivet i Grimstad at det ikke er større kapasitet i gjestehavna i Grimstad.

– Jeg frykter for handelsnæringen hele året. De pengene de tjener på turistene om sommeren skal betale husleia i januar og februar.

Havnesjef Inger Aaseby Skordal sier de vurderer å legge ut flere brygger til sommerturistene, men at flere gjesteplasser må veies opp mot innbyggernes ønsker om flere båtplasser.

Trenger flere båtplasser

– Det er ønske om bedre plass, og et par uker i juli er det stort press på anlegget. Men det er konfliktfylt å ha så mange plasser bundet til sommerdriften i forhold til faste båtplasser, sier Aaseby Skorstad.

Inger Aaseby Skorstad

Havnesjef Inger Aaseby Skorstad i Grimstad etterlyser en politisk diskusjon om hva som skal prioriteres av gjesteplasser og båtplasser for fastboende i sentrum.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Hun sier havna nå har sendt et forslag til politisk behandling, med noen punkter de ber politikerne vurdere. De har mulighet til å legge ut noen nye gjestebrygger, men det kan gå ut over båtplasser til folk som er bosatt i Grimstad.

– Turistene er svært viktige, det er sikkert. Men det er mange som ønsker båtplass og vi har en lang venteliste, så vi må ta den avveiningen. Vi håper nå at politikerne skal ta en god diskusjon, slik at vi kan få en god løsning, sier Aaseby Skorstad.

– Kan ha båtplass utenfor sentrum

Inge Ludvigsen mener ikke man skal ofre båtplassene til folk i Grimstad til fordel for turistene, men at en gjestehavn passer best i sentrum, mens fastboende kan ha båtplasser andre steder.

– Jeg tror vi kan gjøre begge deler. Det er mange andre plasser man kan legge fastboende, hvor det ikke passer å legge turister.

– Det er feil at gjestehavna er full noen få uker i juli, det er mange måneder i året at denne havna er full. Jeg vet om mange som ville ha ligget her i vinter, som ikke fikk plass fordi den var full, sier Ludvigsen.