Mener Arendalsuka er blitt en lobbyfestival

Arendalsuka er blitt en festival dominert av interesseorganisasjoner og pengesterke aktører, mener Venstres Trine Skei Grande. Arendalsordføreren synes kritikken er merkelig.

Trine Skei Grande

– Arendalsuka er ikke blitt dårlig, men den har blitt noe annet enn det jeg ønsket med, sier partileder i Venstre, Trine Skei Grande.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg sier ikke Arendalsuka er blitt verre og dårligere, men det har ikke blitt det drømmepolitiske arrangementet som mange av oss i partiene ønsket, sier Trine Skei Grande til NRK.

Forrige uke gikk venstrelederen ut i Klassekampen og kritiserte Arendalsuka for å bli en møteplass for proffe politikere og kommersielle aktører.

Trine Skei Grande intervjues under Arendalsuka

Trine Skei Grande under Arendalsuka i fjor.

Foto: Inger-Lise Hansen / NRK

– Jeg ønsker meg en frivillig festival der de frivillige står i sentrum, sier Skei Grande.

Mener lobbyorganisasjoner har tatt over

Hun skulle ønsket seg en uke lik Almedalsveckan i Sverige, en uke som ifølge venstrelederen fokuserer mer på å engasjere flere i politikk.

– Der er det de frivillige i partiene som er drivkraften. Under Arendalsuka har man i stedet latt NRK og andre bestemme når uka skal være, blant annet av hensyn til partilederdebatten, sier Skei Grande.

Partilederne deltar i partilederdebatt i Arendal 2015

Partilederdebatten på NRK er en viktig del av Arendalsuka.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Hun fortsetter:

– Det er interesseorganisasjoner og lobbyorganisasjonene som er hoveddrivkraften. Som partileder blir jeg sendt fra interesseorganisasjon til interesseorganisasjon der alle har stand med sin hovedsak. Nå er det sånn at politikerne er der fordi vi må delta i noen debatter, men det er ikke blitt noe kjernearrangement for oss.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Arendalsordfører Robert Cornels Nordli, og leder av programrådet, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg synes kritikken er merkelig når det er 515 politiske arrangementer som skal foregå på fem dager. Vi økte fra 389 til 515 arrangementer, også får vi kritikk for det.

Ordfører i Arendal Robert Cornels Nordli

Arendalsordfører Robert Cornels Nordli, og leder av programrådet, mener Arendalsuka blir arrangert på best mulig tidspunkt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han mener tvert imot at Arendalsuka er blitt mer politisk.

– Ja, jeg vil si det. Vi har 402 arrangører, og kun 25 av de er bedrifter og næringslivet. Vi ser en kraftig økning på antall stands, men ikke på lobbyvirksomhet. Det er trist at det preges mye av det som blir sagt nå.

Arendalsuka starter 15. august.