NRK Meny
Normal

Mener arendalitt (30) planla dobbeltdrap

30-åringen skal ifølge retten ha lagt konkrete planer for drap på to navngitte personer. Politiet beslagla et ombygd automatvåpen og ammunisjon i mannens bil.

Aust-Agder tingrett

30-åringen skal ifølge Aust-Agder tingrett ha lagt planer om drepe to personer.

Foto: NRK

Det var lørdag for én uke siden at arendalitten ble pågrepet av politiet. Under ransakelse i mannens hjem ble det funnet både våpen og våpendeler.

I fengslingsmøtet i Aust-Agder tingrett fortalte mannen at han hadde hatt et så sterkt nag imot to personer at han planla å ta livet av dem.

Ifølge retten skal mannen ha hatt disse tankene over tid, og lagt konkrete planer om drap.

Advokat Ove Andersen

Advokat Ove Andersen.

Foto: NRK

– Han erkjenner ikke straffskyld for drapsplaner, men kun for våpenbesittelse, sier advokat Ove Andersen til NRK.

Advokaten sier klienten erkjenner at han bar sterkt nag mot de navngitte personene, men at han ikke lenger gjør det.

– Han innser også at det var uberettighet å bære så stort nag mot dem, sier Andersen.

– Skaffet automatvåpen

30-åringen som ikke har tillatelse til å inneha våpen, skal blant annet ha anskaffet våpendeler og foretatt ombygging av et plombert våpen for å få det funksjonsdyktig.

«Siktede hadde på denne måten anskaffet seg et automatvåpen med stort skadepotensial», skriver tingrettsdommer Daniel Løstegaard Olsen i kjennelsen.

Arendalitten hadde også forfalsket våpenkort og dermed skaffet seg ammunisjon.

I kjennelsen går det fram at mannen holdt tett om at han oppbevarte et automatvåpen og ammunisjon i bilen da han ble avhørt av politiet i forrige uke.

– Han anskaffet seg våpen fordi han har en sterk interesse for våpen, jakt og skyting. Det har han hatt i mange år, sier advokaten.

Fengslet i fire uker

Tingrettsdommeren mente han ikke hadde noe annet valg enn å varetektsfengsle 30-åringen med begrunnelse i gjentakelsesfare. 30-åringen er fengslet i fire uker.

«Konkret gjelder dette at siktede, dersom han ikke nå varetektsfengsles, etter rettens vurdering på nytt vil anskaffe våpen eller våpendeler med formål å fremsette trusler eller begå voldskriminalitet», skriver dommeren.

– Han mener grunnlaget for fengslingen ikke er korrekt, men han har likevel akseptert varetektsfengslingen og kommer ikke til å anke. Slik jeg ser det har det aldri vært fare for at han skulle sette drapsplanene ut i live, sier advokat Andersen.

Mannen ble så sent som i februar i år domfelt for brudd på våpenloven.

Den siktede mannen har vært innlagt i psykiatrien siden han ble pågrepet, men i forbindelse med varetektsfengslingen ble på han på nytt pågrepet i rettssalen. Politiet tar sikte på at straffesaken mot han kommer opp innen september for å unngå oversoning.