NRK Meny
Normal

Mener 48-åring planla drap på ekskona

Politiet har utvidet siktelsen til overlagt drapsforsøk etter hyttebrannen i Evje hvor en 48-åring tente på kona si med bensin.

Hyttebrann i Evje

Den eldre hytta ble totalskadet i brannen. Familien skal ha bodd i hytta flere uker i forkant av hendelsen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Politiet mener kristiansanderen (48) som helte bensin over ekskona (47) og satte fyr, planla å drepe henne. Påtalemyndigheten har derfor utvidet siktelsen til å omfatte overlagt drapsforsøk. Tidligere var mannen siktet for forsettlig drapsforsøk.

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Skaar, ønsker ikke å kommentere hvorfor politiet har utvidet siktelsen mot mannen.

Brann Evje Matkroni

I denne hytta ved Bjørndalsvatn i Evje og Hornnes kommune skal drapsforsøket ha skjedd.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

47-åringen har vært innlagt ved brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus siden episoden skjedde. 75 prosent av kvinnens kropp er dekket av alvorlige brannskader som oppstod som følge av branninfernoet.

Les også:

Påtent i senga

Det var 31. juli i fjor at 110-sentralen ble oppringt av kvinnen som fortalte at hun var påtent av sin eksmann og at hytta de hadde bodd i på Matkroni i Evje- og Hornnes stod i full fyr.

Etterforskningen har vist at 48-åringen skal ha helt bensin over kvinnen mens hun lå i senga. Deretter skal han ha antent den sterkt brennbare væsken med en lighter. Parets to mindreårige barn skal ha vært vitne til hendelsen.

Selv nekter mannen for drapsforsøket. Motivet for handlingen er foreløpig ukjent. Siktede har ikke gitt opplysninger til politiet som tyder på at det var en pågående konflikter mellom de to.

Kvinnen skal ha våknet til like før han tente på henne. Hun klarte å slukke flammene ved å kaste seg i et vann like i nærheten.

Rettssak i vår

Eksmannen ble pågrepet av politiet like ved åstedet for brannen. Mannen ble varetektsfengslet 1. august og har sittet fengslet siden.

Det er gjennomført rettspsykiatriske undersøkelser av 48-åringen. Rettspsykiaterne konkluderer med at eksmannen var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Politiet har avsluttet etterforskningen av saken. Saken er oversendt statsadvokaten i Agder for påtalemessig vurdering. Ettersom siktelsen mot mannen er utvidet til å omfatte overlagt drapsforsøk, er strafferammen 21 års fengsel. Det betyr at Riksadvokaten vil gjøre endelig påtalemessig vurdering dersom statsadvokaten følger politiets innstilling.

Rettssaken mot 48-åringen er ventet å komme opp i løpet av våren.