NRK Meny
Normal

Melodisk og rolig debut fra Farsunds-pianist

Han beskriver musikken som melodisk og rolig. Pianist, Lars Jakob Rudjord fra Farsund, tar med seg debutplata si og entrer SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Pianist Lars Jakob Rudjord fra Farsund

Pianist Lars Jakob Rudjord fra Farsund er aktuell med sin første plate. Onsdag ettermiddag kan du høre han på SørlandsScenen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Jeg liker å lete etter det lavmælte uttrykket, sier pianisten fra Farsund. -Det passer meg godt å skrive musikk som ikke trenger å gå veldig fort eller være veldig høy. Jeg føler det ligger mye ettertanke i å gjøre det på en tilbakeholdt måte, sier han.

Fra klassisk til jazz

Lars Jakob Rudjord startet med å spille klassisk piano og holdt på med det i noen år. Da han flyttet til Oslo og begynte å studere musikk på universitetet tok imidlertid jazzen mer og mer over.

– Men det er ikke «jazz-jazz» jeg spiller nå. Jeg fokuserer mer på egne låter, og lager dem slik at de passer for meg, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Liker å utforske

Pianist Lars Jakob Rudjord fra Farsund

Pianisten fra Farsund har spilt på flere plater tidligere, men det er første gang han gir ut plate med eget ensemble.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Pianisten fra Farsund har spilt på flere plater tidligere, men det er første gang han gir ut plate med eget ensemble. «Lars Jakob Rudjord Ensemble» består av sjefen sjøl på piano, Katrine Schiøtt på cello og Adrian Fiskum Myhr på kontrabass. Trioen er ute med plata «Clockwork», som består av ti komposisjoner av Rudjord.

Musikeren fra Farsund forklarer at selv om dette er en ren instrumentalplate, er den svært variert.

– Noen låter er nesten rene poplåter, mens andre melodier viser nye måter å bruke instrumentene på. Strykerne jeg har med meg er veldig flinke til å utforske instrumentene sine og til å spille på en utradisjonell måte, forklarer han.

Inspirert av det hverdagslige

Rudjord blir inspirert av andre musikere og annen musikk.

Men jeg blir også inspirert av helt hverdagslige ting. I løpet av en dag samler man opp mange bilder i hodet sitt og av og til bidrar inntrykk av for eksempel natur eller en solnedgang til at en låt blir som den blir, sier han.

– Jeg er glad i å gi rom for ro og ettertanke i musikken min. Og jeg håper lytteren setter pris på denne roen når de lytter på plata, sier Rudjord, og legger til:

– Når jeg spiller piano prøver jeg å uttrykke følelsene mine, og jeg prøver å være så ærlig så mulig. Jeg har jobbet mye med å få pianoet til å lystre det jeg vil, men hva låtene handler om syntes jeg det er opp til lytteren å finne ut, understreker musikeren.

Musikksnakk

Og hvordan anmelder Øyvind Nyvoll vurderer musikken til Lars Jakob Rudjord og hans ensemble hører du torsdag ettermiddag. Han berømmer trioens utforskning av både instrumenter og musikk og skal plassere "Clockwork" på skalaen fra en til ti.