NRK Meny
Normal

Medisinmangel bekymrer: – Noen blir stresset

Apotekene går ofte tomme for viktige medisiner, men karakteriserer ikke situasjonen som kritisk. Mange kunder har funnet sine metoder for å sikre seg nødvendige medisiner.

Medisiner

Mange medisiner mangler i hyllene, men det finnes som regel utveier.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Ifølge VG har minst 118 legemidler manglet i apotekhyllene i år. Det betyr at tusenvis av nordmenn har hatt problemer med å få de medisinene de trenger.

Apoteker Randi Bakke

Apoteker Randi Bakke ved Vitusapotek Elefanten i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Apoteker Randi Bakke ved Vitusapotek Elefanten sier at de oftere enn før går tom for forskjellige medisiner. Og situasjonen kan vare i månedsvis.

– Men situasjonen er ikke kritisk. Hvis en kunde kommer med en resept, og vi ikke har medisinen, forsøker vi å finne alternativer, eller vi sjekker om andre apoteker kan skaffe det aktuelle preparatet.

– Hamstrer folk?

– Nei, men flere er bekymret, sier Bakke.

Svenske og danske medisiner

Apoteker Henryk Adam Domaradzki ved Boots apotek Arendal sier at folk garderer seg for å skaffe seg de medisinene de trenger.

– Selv om vårt apotek prioriteres fra grossistens side fordi vi også leverer til sykehuset, går vi stadig oftere tom for enkelte medisiner. Det kan gå 4–5 uker før de rette preparatene er på plass, sier han.

– I mellomtiden forsøker vi å finne andre medisiner som har samme virkning, eller vi søker om å få bruke uregistrerte varer fra Danmark eller Sverige, legger han til.

Finner sine metoder

– Hvordan opplever kunden å oppleve at apoteket er tomt for den medisinen de er avhengige av?

– Noen blir stresset. Men vi forsøker alltid å finne en løsning. Mange kjøper medisiner for tre måneder fremover, og for å sikre seg, kjøper de ny forsyning i god tid før de er gått tomme. Slik sikrer de seg, og gir apoteket mulighet og tid til å skaffe det de har behov for.

Domaradzki sier at folk med sykdommer som diabetes og astma er flinke til å være tidlig ute.

– Det er ubehagelig å gå tom for medisiner, men som regel finner vi utveier, sier apoteker Henryk Domaradzki.