Hopp til innhold

ME rammer barn ned i 10-årsalderen

Kronisk utmattelsessyndrom eller ME, rammer ikke bare voksne, men også barn. Hver måned utredes to barn og unge for ME på Sørlandet sykehus.

Sørlandet sykehus Kristiansand

På Sørlandet sykehus jobber et stort team med eksperter som behandler barn, ungdom og voksne for ME.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

– På Sørlandet sykehus møter vi mellom tjue og tretti barn og unge hvert år, der det mistenkes ME, det avslører overlege ved Sørlandet sykehus Kristin Namtvedt Tuv.

Eksperter avslører at kronisk utmattelsessyndrom eller ME, ikke bare rammer voksne.

Utmattede 10-åringer

Til Sørlandet sykehus kommer det barn og unge helt ned i 10-års alderen som skal utredes for utmattelse.

– De fleste som kommer er tenåringer, og det er flere jenter enn gutter som utredes av vårt ekspertteam nå, sier Namtvedt Tuv.

Ungdom i aldersgruppen femten til nitten år dominerer. Overlege Namtvedt Tuv undertreker at selv om de fleste forbinder ME med en sykdom som rammer voksne, så er ikke det tilfelle.

– Det kan nok overraske mange at sykdommen i stor grad også rammer barn og ungdom, men det er fremdeles flest voksne som får diagnosen, sier hun.

Rammer de sårbare jenter

Tenk deg at du har vedvarende influensa, uten å ha det.

Overlege Kristin Namtvedt Tuv

– Det som går igjen hos denne gruppen er at mange av dem har en sårbarhet på forhånd, for eksempel at de er veldig pliktoppfyllende, perfeksjonister eller at vedkommende får en eller annen infeksjon eller opplever en traume, forklarer Namtvedt Tuv.

Hun beskriver at personene som får syndromet blir stående i en konstant tilstand av utmattelse.

– Tenk deg at du har vedvarende influensa, uten å ha det. Energitapet er stopper ikke og tapper kroppen for krefter uten stopp, sier hun.

– Er det flere som får ME nå enn for tjue år siden?

– Ja, tall fra England viser at årlig øker forekomsten med 10-15 prosent, og det ser vi tilsvarende at det har økt med her hjemme.

– Den aldersgruppen som rammes mest er tenåringsjenter. Der har forekomsten økt med opptil fire tilfeller per tusen unge jente.

Kristin Tuv

Overlege Namtvedt Tuv ber foreldrene følge med på tenåringsjentene som ikke orker skole eller venner.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

En ny ungdom hver måned

– Jeg vil anslå at en person, en ungdom, får diagnosen ME hver måned, forklarer Namtvedt Tuv.

Overlegen forklarer at det igjennomsnitt kommer to ungdommer til behandling for utmattelse på sykehuset hver måned. Foreløpig har ekspertene ingen nøyaktig oversikt over hvor mange som ender opp med en diagnose.

–Det skal jeg bruke høsten på å undersøke, sier overlege Namtvedt Tuv.

– Hva skjer når det kommer inn en ungdom til dere på sykehuset og dere starter opp en utredning?

–Vi er et stort team som tar imot dem. Det er barneleger, sykepleiere, ungdomspsykiatere og psykologer, ergoterapeuter og fysioterapeuter. Vi gjør et omfattende utredningsprogram, og vi lager et program for ungdommene der de får gradvis hjelp til å trappe opp aktiviteten sine igjen, ettehvert som de blir sterkere, forklarer hun.

– Når bør alarmen gå hos foreldrene?

– Dersom barnet eller ungdommen faller ut av skole eller sosialt liv. Foreldrene bør reagere dersom tenåringen ikke lenger har ork eller overskudd til å møte vennene sine eller at de ikke har vært på skolen i flere uker, advarer Namtvedt Tuv.

For voksne som får diagnosen er det et krav at de skal ha vedvarende utmattelse over seks måneder for å få diagnosen ME, hos barn og unge er tre måneder nok til å få diagnosen.

Namtvedt Tuv er ansvarlig for å utrede barn på Sørlandet sykehus, og hun synes ikke det forskes nok på den gåtefulle sykdommen i dag.

– Vi har blant annet en forskergruppe som forsker på voksne i Bergen, og jeg tenker at de funnene som kommer frem fra disse studiene vil si oss noe om hvilken retningen vi bør gå med forskningen i fremtiden, avslutter Namtvedt Tuv.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 05 0,54 kr
Dyrest kl. 10 0,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %