MC-gjeng bygger kampsportsenter

Den kriminelt belastede motorsykkelgjengen Mongols har leid et lokale like ved Sør Arena i Kristiansand hvor klubben bygger et kampsportsenter. – Politiet har overhodet ingenting å frykte, sier klubben.

Motorsykkel-klubben Mongols er i ferd med å etablere et kampsport-senter i Kristiansand. Politiet frykter senteret vil bli brukt til å rekruttere ungdommer til kriminelle formål.

Mongols har leid et lokale like ved Sør Arena hvor klubben bygger et kampsportsenter.

Både politiet i Kristiansand og flere personer innad i MC-miljøet i Norge bekrefter overfor NRK at MC-gjengen Mongols har leid et lokale i Kristiansand for å starte opp et kampsportsenter. Flere medlemmer skal den siste tiden ha pusset opp lokalet.

Klubben har vokst kraftig siden oppstarten for snart ett år siden og politiet er bekymret for at klubben skal bruke senteret som en rekrutteringsarena for unge menn med lav terskel for voldsbruk.

Kjell Erik Eriksen, etterforsker

Etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon, Kjell Erik Eriksen.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Dette er svært bekymringsverdig og vi er fult klar over utviklingen til denne klubben. Når de først er etablert her er vi nødt til å følge klubben tett og vi er skeptiske til hvorfor en MC-gjeng velger å etablere et kampsportsenter.

– Vi frykter at belastet ungdom vil bli brukt som løpegutter for klubbens medlemmer om de mottar kamptrening, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Klubben har forsøkt å opprette lignende kampsportsenter i Sverige, men etter det NRK kjenner til skal etableringen ha blitt stanset av politiet.

– Helt vanlig kampsportklubb

Siden i sommer har klubben rekruttert unge menn til sin støttegruppe kalt «Wrecking Crew», og politiet frykter at flere personer kan bli rekruttert om klubben åpner et kampsportsenter.

Flere av medlemmene i støttegruppa har vært i politiets søkelys for svært mye bråk i bybildet siden oppstarten.

– De har vist at de ikke er redde for å bruke vold, sier Eriksen.

Norgespresident i Mongols MC, Bjørn Richard Støle, bekrefter overfor NRK at klubben vil starte et kampsportsenter i Kristiansand.

– Grunnen til at vi starter en kampsportklubb er av samme grunn som andre starter liknende klubber. Vi vil ha en plass å trene, og samtidig gi muligheten til andre som har interesse for kampsport, sier han.

– Har politiet noe å frykte?

– Politiet har overhodet ingenting å frykte. Dette er en legitim, helt vanlig kampsportklubb. Hvorfor politiet skulle frykte at vi skal trene opp pengeinnkrevere her begriper jeg ikke, sier han.

Frykter økt rekruttering

Ifølge Kripos bruker MC-gjengene medlemmene i støttegruppene til å begå kriminalitet, fordi de er lettere å ofre enn fullverdige medlemmer av klubben.

Flere kilder i MC-miljøet i Norge sier til NRK at klubben har rekruttert medlemmer med en kriminell bakgrunn i Lillestrøm, Oslo, Kristiansand og Kristiansund. Et titall personer i og rundt Kristiansand skal ha tilknytning til klubbens støttegruppe på Sørlandet.

– Det kan virke som klubben rekrutterte voldsomt i sommer, men det var stor gjennomtrekk av medlemmer i støttegruppa. Nå ser det ut til at rekrutteringen kan ha stagnert noe, men personene som er igjen danner en hard kjerne. Vi frykter at ved at klubben starter et kampsportsenter kan øke rekruttering til miljøet, sier Eriksen.

Omfattende narkotikanettverk

I oktober ble to mennene med tilknytning til Mongols MC Kristiansand, en 31-åring og en 30-åring, dømt til fengsel i henholdsvis fire år og tre år for en rekke lovbrudd og voldshandlinger.

LES: MC-medlemmer tiltalt for draps-trugslar, vald og pengeutpressing

Ved en anledning skal de ha brukt hammer som slagvåpen og støtpistol mot hals- og hoderegionen, og truet med å kutte av fingre, for å true til seg eiendeler fra et offer.

Mennene var under tiden lovbruddene skjedde med på etableringen av motorsykkelen i Kristiansand. De siste ukene er 27 personer, to av de medlemmer i Mongols, pågrepet og siktet i saken som omtales som en av de mest omfattende narkotikanettverkene landsdelen har hatt.

– Det er de to som har vært sentrale i forhold til omsetning av narkotika til et stort ungdomsmiljø, sier Leif Vagle, som leder Agder-politiets avdeling mot organisert kriminalitet.