NRK Meny
Normal

«Svarte svingende» ble for sterkt for Prøysendagene

Da visejazz-bandet Svarte Svingende inngikk avtale om å spille under kommende helgs Prøysendagene på Tromøy, ble de bedt om å bruke et annet bandnavn.

Svarte Svingende

Denne versjonen av Svarte Svingende fra 2011, består av Jon Husø, Anders Brunland, Nikolaj Kunøe, Terje Emberland, Torstein Arisholm og Arne Forsgren.

Foto: Privat

– Vi har lenge hatt lyst til å spille under Prøysendagene på Tromøya, fordi både Prøysen og Sørlandet er viktige inspirasjonskilder for våre sanger, sier gitarist og en av låtskriverne i bandet, Terje Emberland.

– Vi ble nok likevel litt betuttet over å måtte spille under annet navn, og vi skjønte ikke helt hvorfor, forteller han.

Snill jazz

– Vi er et veldig snilt og hyggelig jazzband, og slett ikke noe svartmetall-band, så vi ble litt overrasket over det.

Men det var så viktig og morsomt å få spille på Prøysendagene at vi aksepterte at vi kanskje hadde gått over streken med dette bandnavnet, da, innser Emberland.

– Likevel synes vi det var litt rart, for vår bassist fortalte at det eneste banneordet han slapp unna med som barn var nettopp svarte svingende, forteller han.

Bandet valgte likevel å endre navnet til Norswing-gruppen, for å imøtekomme det gruppen oppfattet som et krav.

Mandag opptrer dermed bandet «Norswing-gruppen» under Prøysendagene på Flademoen på Tromøy. Lørdag, to dager før, spiller det på «no. 9» i Arendal sentrum under bandets egentlige navn, Svarte Svingende.

Svarte Svingende

Svarte Svingende som sjømannskor synger 'Sluppen Charlottes shanty' (Hosle Hagefestival 2008). Torstein, Jon (med ukulele), Anders, Terje (med mikrofon foran nesen), Nikolaj (med bass) og Thorsten. Mannen helt til høyre er tidligere trommeslager i Svarte Svingende, Ragnar Haakenstad.

Foto: NVE v/Svein Taksdal

Svak banning

Språkforsker og professor ved Universitetet i Agder, Sylfest Lomheim, bekrefter at «svarte svingende» er et banneuttrykk.

– Som vestlending vil jeg nok hevde at det er svak banning, men mange sørlendinger vil nok være uenig med meg i det.

Sylfest Lomheim

Professor og språkforsker Sylfest Lomheim ved Universitetet i Agder mener bandet Svarte Svingende burde fått en blomst for kreativ navnebruk.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Sørlendinger er jo norgesmestere i banningsomskrivninger. Altså, her er terskelen for banning veldig lav.

Han mener bandet burde fått en blomst for kreativ bruk av ord, og ikke blitt nektet å bruke det.

Tilbakeviser forbud

Prosjektleder for Prøysendagene, Eirik Sørsdal, tilbakeviser at det ble nedlagt noe strengt forbud.

– Vi diskuterte dette for et par år siden, tror jeg det var, og i det konseptet vi snakket om da, så tror jeg jeg sa i en replikk at «Svarte Svingende» bør det ikke hete akkurat nå.

Og jeg har jo også sett på hjemmesidene deres at de opptrer under flere forskjellige navn. Det har noe med sammensettingen deres, har jeg hørt.

– Uttrykket «svarte svingende» er et banneord. Er det det som har fått deg til å være litt skeptisk?

– Ja, det kunne vel være det den gangen, ja. Men jeg for min del er jo ikke no ... jeg banner jo selv.

– Så for deg hadde det ikke vært noe problem, egentlig?

– Nei.