NRK Meny
Normal

Måtte løpe i sikkerhet

Stortingsrepresentant, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Aust-Agder måtte løpe i sikkerhet på hotellet i Jerusalem da rakettalarmen gikk rett før midnatt, tirsdag. En oppskakende opplevelse, sier han til NRK.

Kjell Ingolf Robstad

Stortingsrepresentant, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), måtte løpe i sikkerhet pga. rakettangrep i Jerusalem.

Foto: Privat

Ropstad er på studiereise i Israel med KrFs stortingsgruppe for å få bedre innsikt i konflikten i området, og de har besøkt politikere og andre fra begge sider i krigen.

– Fikk 30 sekunder

Ropstad var i ferd med å ta kvelden på hotellrommet da den israelske rakettalarmen plutselig gikk en` halvtime før midnatt. Ifølge stortingsrepresentanten har en da normalt 30 sekunder på å komme seg i sikkerhet.

– Jeg visste at jeg hadde dårlig tid da alarmen runget, og jeg rakk ikke å komme meg inn i noe bomberom, før jeg hørte drønnet fra raketten et stykke unna, ca. 20 sekunder senere.

Men flere israelere på hotellet viste vei og inn i en sikrere del av hotellet, før det smalt, forteller han.

Det er uvanlig at raketter fra Hamas når inn til Jerusalem, så dette var ganske spesielt, sier Ropstad som innrømmer at hendelsen gjorde inntrykk.

Kjell Ingolf Robstad

Ropstad er på studietur i Midtøsten sammen med stortingsgruppa til KrF

Småtteri i forhold

Selv om den profilerte KrF-eren opplevde raketten som dramatisk, understreker han at hendelsen bare er småtteri forhold til det andre opplever i området.

– Sivilbefolkningen i Israel opplever uro rundt slike alarmer daglig, for ikke å snakke om forholdene sivilbefolkningen i Gaza lever under.

Ropstad sier Israel har svært gode systemer for å håndtere raketter fra Hamas, og at det har vært få drepte og skadde som følge av disse.

Møter begge sider

Stortingsrepresentant, Hans Fredrik Grøvan fra KrF i Vest-Agder, og nestleder i partiet, Dagrunn Eriksen fra Kristiansand er også med på studieturen, og Ropstad sier de legger stor vekt på å møte begge sider i konflikten.

Vi har møtt representanter for både palestinere og israelere, men fikk ikke lov å dra inn i Gaza, legger han til.

Han sier hovedinntrykket er at folk på begge sider er trøtte av krig og konflikter.

– Personlig håper jeg at mer moderate politiske krefter kan få mer innflytelse på begge sider.

-Hamas på palestinsk side, og en israelsk regjering på ytterste høyrefløy virker ikke akkurat fredsbyggende, mener han.

KrFs stortingsgruppe i Israel

Sentrale KrF-ere sammen med den kristen-palestinske biskopen, Munib Younan.

Foto: Privat