Matklart før OL

Kjøkkenet i den norske OL-campen i Beijing blir desinfisert og rengjort før deltakerne kommer, sier OL-kokk.

Trond Skogvoll

OL-kokk Trond Skogvoll skal lage mat til de norske deltagerne i Beijing.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK
OL-mat

Dette er noe av det de norske norske OL-håpene skal spise.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Han er klar for å lage mat til de norske OL-deltakerne i Beijing.

For femte gang skal kokk Trond Skogvoll fra Mandal lage mat til norske OL-håp.

Og ingenting er overlatt til tilfeldighetene når det skal tilberedes mat i Kina.

Både hotellet og kjøkkenet i precampen hvor flere av de norske skal bo, blir desinfisert og grundig rengjort for å hindre sykdom og magetrøbbel blant de norske OL-håpene.

- Og blir det gullmedalje i Beijing, så blir det kaker og grillparty, sier Skogvoll.

Trond Skogvoll

Kokk Trond Skogvoll smaker på grønnsaks-woken som han skal servere de norske OL-håpene.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Mye grønnsaker

- De norske deltakerne skal få mat med masse gode grønnsaker, sier Skogvoll.

Han har i lang tid forberedt seg på å reise til Kina og lage mat til utøverne.

- Det er en krevende jobb og mye forberedelse spesielt når vi er i Kina hvor det er vanskelig å få med seg norsk mat inn i landet, sier Skogvoll.

Testet mat

Han har vært to ganger på befaring i Beijing for å undersøke forholdene og skaffe seg kontakter med matleverandører.

Han har også hatt kontakt med den norske ambassaden for å forhøre seg om hvilke leverandører av mat ambassade-kokkene bruker.

- Vi har tatt med oss mat fra ulike kinesiske leverandører hjem til Norge og undersøkt og analysert matvarene på forhånd for å sikre oss best mulig, sier Skogvoll.

Restaurant-forbud

Utøverne får beskjed om å spise maten som de norske OL-kokkene fra Olympiatoppen lager.

Ingen utøvere får lov til å spise kinsesisk mat på restauranter i Beijing før de er ferdige med sine OL-øvelser.

- Vi tar ingen sjanser og all mat som utøverne skal spise lager vi, sier Skogvoll, som legger til at utøverne helt sikkert kommer til å gå på kinarestaurant etter at de har konkurrert ferdig.

- Kinesisk mat i Kina er bare nydelig godt, sier han.

Ingen oppvask

Det norske apparatet gjør alt de kan for å unngå at noen skal bli matforgiftet.

All mat som de norske spiser blir servert på engangstallerkener og med engangsbestikk.

- Da unngår vi oppvask og reduserer muligheten for smitte ytterligere, sier Skogvoll med et smil.