NRK Meny
Normal

– Det blir et sterkt møte

Mathilde Moland reiser torsdag til Kongo for å treffe sønnen Tjostolv for første gang på 11 måneder.

Mathilde Moland

Denne uka reiser Mathilde Moland til Kisangani for å møte sønnen for første gang på nesten ett år.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Sist de to var sammen, var da Tjostolv var hjemme på juleferie i Vegårshei i 2008.

Siden har mamma Moland måttet nøye seg med å snakke med sønnen på telefon og følge ham i media. Men fredag får hun endelig møte ham ansikt til ansikt igjen.

– Det blir et sterkt møte. Jeg er veldig spent på hva turen vil føre med seg og hvilke erfaringer jeg vil gjøre meg. Mitt mål med turen er først og fremst å besøke Tjostolv og se hvordan har det, sier Mathilde Moland.

– Svinger veldig

Tjostolv Moland

Bildene av en syk og gråtende Tjostolv Moland fra rettssaken har ikke vært lett for familien. I morgen starter ankesaken opp igjen.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Alle kan forstå at det er tøft å ha en sønn som sitter fengslet med dødsdom i Kongo, og at det ikke gjør det lettere å få bilder og historier om en syk sønn. Mathilde Moland snakker ofte med sønnen i fengselet, sist gang seinest i går.

– Det var ingen god prat, for det var så dårlige forhold på linja at jeg knapt skjønte noe av det han sa. Forrige søndag hadde jeg en lengre prat med ham og da virket han rolig. Siden har jeg hatt andre samtaler og da har det ikke vært så greit, så det er tydelig at det svinger veldig.

Har med familiebilder og lege

Med i reisefølget til Moland er blant andre evangelist og Kongo-kjenner Rune Edvardsen og flere journalister. I Nairobi skal følget møte den norske legen Terje Erlid, som blir med for å undersøke Tjostolv .

Rune Edvardsen

Evangelist og Kongo-kjenner Rune Edvardsen blir med mathilde Moland til Kisangani.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

LES: Moland sendt til sykehus

LES: Utsetter saken for å undersøke Moland

LES: Legerapporten legges fram

– Han er en almennpratiserende lege og har også kunnskap innen tropiske sykdommer og psykiatri, så jeg tror han kan være en veldig god samarbeidspartner. Vi har laget et team sammen med også flere kongolesiske leger, for at dette ikke bare skal være leger utenfra, sier Edvardsen.

I bagasjen har Moland også med mat og andre ting Tjostolv har spurt etter.

– Han skal blant annet få bilder av to barn han er onkel til og litt andre familiebilder. Det blir også sendt ned noen brev, og folk har kommet med lesestoff av ymse slag.

I tillegg har mamma Moland med seg 10 fotballer fra en sportsbutikk i Tvedetsrand.

– Ballspill er en fin aktivitet. Ballene er særlig myntet på de andre fangene, både på kvinnene i kvinnefengselet og mennene i de andre fengslene.

– Innrømmet ikke drapet

De siste par dagene har media meldt at enka etter sjåføren påstår at Tjostolv innrømmet drapet i et møte med familien. Det har Tjostolv selv nektet for.

LES: Moland møtte enka

Tjostolv Moland

Tjostolv Moland på vei til sykehuset i Kisangani.

Foto: Tore Meek / Scanpix

– Det tror jeg skyldes språkproblemer. Jeg vil tro at hans unnskylding er at sjåføren ble drept da han var på oppdrag for dem, sier Mathilde Moland.

Rune Edvardsen har snakket med Tjostolv Moland om møtet med familien til sjåføren, og mener heller ikke Moland har innrømmet å ha drept Abedi Kasongo.

– Han ville be om unnskylding for alt det vanskelige de hadde blitt utsatt for. Han sa det hadde vært en fin samling der familien også beklaget at han hadde blitt syk. Tjostolv hadde opplevd dette på en veldig god måte, sier Edvardsen.