– Tiggere føler mer verdighet når de strikker

– Det er lettere å avslå en person som selger strikkeprodukter enn å si nei til en person som tigger. Det overrasker Tomas Rasmussen, som har skrevet masteroppgave om tiggerne i Kristiansand.

Tiggere i Markens 3 Bobo Angelica Miclescu

Bobo Angelica Miclescu er en av dem som selger strikkeprodukter i Markens gate.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Tomas Rasmussen fikk seg en aha-opplevelse da han intervjuet tiggerne i Kristiansand til sin masteroppgave.

Han mener flere rumenere har valgt tigging i stedet for kriminalitet fordi det er forbundet med mindre risiko.

– Tiggingen kan faktisk sees som et rasjonelt valg av tiggerne ut fra de forutsetningene de har. De er utenfor samfunnet og har ikke tilgang på arbeid, bare svart arbeid. Svart arbeid innebærer ofte en risiko, derfor er tigging rasjonelt godt begrunnet. Det er mindre risiko, sier Rasmussen til NRK.

Tomas Rasmussen

Tomas Rasmussen

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Selger strikkevarer

Flere tiggere selger strikkevarer. Rasmussen mener det er lettere å avslå tiggere som selger strikkeprodukter enn de som sitter en med tiggerkopp.

– Man sier nei til et strikkeprodukt, men det er ikke lett å si nei til en person som tigger. Da er det personen man sier nei til, forteller Rasmussen.

Samtidig føler tiggerne mer verdighet når de selger strikkeprodukter i stedet for å tigge.

– Det kommer fram i mine intervjuer at de føler mer verdighet og at de også klarer å etablere bedre relasjoner til mennesker som går forbi dem når de selger noe, opplyser Rasmussen.

HØR:

Hør Tomas Rasmussen om tiggere.

Mindre trakassering nå

Rasmussen har vært på gaten i Kristiansand og intervjuet tiggere som forteller at de blir utsatt for vold og trakassering. Men han sier også at tiggerne opplever mindre trakassering og vold nå enn før.

– De er tydelige på at de har det bedre her enn i Romania til tross for trakassering og vold. De har greid å etablere kontakt med kristiansandere som har blitt vant til å se dem i bybildet, fastholder Rasmussen.

Flere av dem har greid å bygge seg et kontaktnettverk i Kristiansand.

Bør man gi penger?

– Bør man gi penger til dem?

– Det er et vanskelig spørsmål. Har man fått en tigger som venn, er det legitimt å gi. Men overordnet, så tror jeg det er viktig å komme med andre alternativer. Tilby jobb og sånt, sier Rasmussen.

– Selv har jeg begynt å kjøpe produkter av dem. Men jeg vil ikke mene at det ene er galt og det andre er riktig, sier han.

Han tror Europas økonomi fører til at tigging kommer til å eksistere framover.