Masse torden og regn i natt

Tordenvær, vind og kraftige regnbyger har preget natta for mange på Sørlandet. Lyn har gjort at 2 000 strømkunder er uten strøm i Aust-Agder.

Lyn

Mange har hatt problemer med nattesøvnen på grunn av det kraftige tordenværet som rullet over kysten i natt (Illustrasjonsfoto).

Foto: @audunhoff / Instagram

– Det har vært mange regnbyger det siste døgnet, men de har ikke gitt fra seg de store mengdene regn, sier statsmeteorolog John Smits.

Meteorolog John Smits

Statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

Foto: Su Thet Mon

I forrige uke herjet orkanen «Bertha» i det Karibiske hav. Uværet krysset Atlanteren og har sørget for mye vær og vind på Sørlandet. Fremdeles merker vi restene av denne orkanen, forteller Smits.

– Rester av den gamle tropiske orkanen har slått seg sammen med et annet lavtrykk som er dannet på våre kanter, og ligger nå i Nordsjøen og dirigerer sørvestvinden og nedbør inn mot Agder-fylkene.

Det siste halve døgnet er det stasjonen i Valle som har målt mest nedbør, med 16,5 millimeter. Sirdal har fått 14,2 millimeter, Nelaug 10 millimeter, Torungen fyr 9,3 millimeter, Kjevik 8,8 millimeter og Byglandsfjord 7,6 millimeter.

– Selv om de mange bygene ikke har gitt de store mengdene nedbør i natt, var det flere steder som fikk mye av det våte i går. Landvik i Grimstad fikk 39,3 millimeter nedbør forrige kalenderdøgn, sier John Smits.

Torden og lyn

Langs kysten fikk mange nattesøvnen avbrutt av kraftig torden og lyn i natt.

– Det har jo vært et naturens fyrverkeri. Det har også vært en del torden. Spesielt på kysten fra Lindesnes og østover har det vært en ganske intens sone. Dette ligger der ennå og beveger seg fra sørest mot nordvest, i samme retning som vinden langs bakken, sier statsmeteorologen.

Nesten 2 000 strømkunder i Lillesand og Grimstad er uten strøm tirsdag morgen på grunn av lynnedslag, opplyser Agder Energi.

(Artikkel fortsetter under kart)

Lyn over Sør-Norge

SINTEF har registrert 6 454 lyn fra Flekkefjord til Porsgrunn fra klokka 02.00 til 09.00 12. august 2014. Over 2 000 av disse var nedslag til bakken.

Foto: SINTEF

Lynforsker Frank Dahlslett på Sintef har fått mange telefoner i dag tidlig. Han sier det har vært stor aktivitet langs kysten fra i natt klokka 02.00 til morgentimene.

– Folk har nok merket det langs kysten. Det har vært brukbart mye lyn i natt. Vi har registrert 6 454 lyn i kartet fra Flekkefjord til Porsgrunn. 2 056 av disse var nedslag til bakken, 4 398 fra sky til sky, sier Dahlslett.

Han sier særlig Kristiansand og østover fikk mye lyn og torden.

– Men aktiviteten avtar fort nå, det er ikke mye lyn å snakke om nå, sier Dahlslett.

Juni, juli og august er ifølge forskeren de store månedene for lyn og torden, og når det er varmt og fuktig øker aktiviteten.

Lynet har slått ned i to hus i Arendal i natt, henholdsvis på Løddesøl og i Steinkleiv. Det oppstod røykutvikling i sikringsskapene, men ifølge brannvesenet var det ikke åpne flammer på noen av adressene.

Vind også i dag

Også i dag kan det bli vanskelig å ta med seg paraplyen ut for å beskytte seg mot regnet.

– Vinden vil i dag ligge på frisk bris til liten kuling i Agder, og vi kan nok snuse på stiv kuling enkelte steder langs kysten i løpet av dagen, sier statsmeteorolog John Smits.

Mer nedbør på vei

Værvarselet for det kommende døgnet lover mer regn i Agder. Det kan komme lokalt mye nedbør i dag, og 20-30 millimeter i løpet av 12 timer. Det ventes mye nedbør også de kommende dagene.