NRK Meny
Normal

Marnardal

- Det er uhyggelig mye enighet i kommunestyret, sier ordfører Ånen Trygsland i Marnardal når han skal beskrive det politiske klima i kommunen.

Han gir seg etter åtte år som ordfører for Arbeiderpartiet. Spenningen i Marnardal er om Ap fortsatt har ordføreren, eller om Senterpartiet tar over etter valget.

Utfordringen er hvor mange innbyggere som skal ha en ordfører fordi Marnardal er, i likhet med mange kommuner på indre Agder, plaget av utflytting og synkende folketall.

Dette slår ut på kommunens økonomi, men ikke dermed sagt at den er dårlig i Marnardal.

Investeringer

Kommunen er midt inne i en periode med store investeringer, blant annet med ungdomsskole og kultursenter på Øyslebø til 100 millioner kroner og rehabilitering av Bjellandsheimen. Avgjørelsene er tatt og det har stort sett vært bred enighet om investeringene

Marnardals utfordring er å sørge for en forsvarlig drift fordi politikerne er innstilt på å yte mer enn det kommunen er pålagt. Marnardal skal være en trivelig og god kommune å bo i. Det er drivkraften i arbeidet med å holde på ungdommen, og få folk til å flytte til kommunen.

Suveren duo

Arbeiderpartiet har hatt ordfører de siste åtte årene. Ånen Trygsland er partiets første ordfører i Marnardal. Senterpartiet har varaordføreren og dette tekniske samarbeidet kommer trolig til å fortsette.

Det ville være meget overraskende hvis den nye ordføreren etter valget kom fra et annet parti enn Ap eller Sp.

Både Høyre og KrF har tidligere hatt ordførere i Marnardal, men legger vi valgresultatet fra 1999 og 2003 til grunn, har disse partiene langt igjen til Ap og Sps nivå.

Det er også bare de to partiene som har klare ordførerkandidater ved årets valg.