NRK Meny
Normal

Markerte Gaza-krigen

Palestinakomiteen i Kristiansand markerte lørdag at det snart er gått ett år siden Gaza-krigen.

Gaza-markering i Kristiansand

I underkant av hundre mennesker samlet seg under parolen 'Ingen fred uten frihet' lørdag.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Under Gaza-krigen i fjor møtte på det meste tusen mennesker opp på Torvet i Kristiansand sentrum for å markere motstand mot den israelske krigføringa.

LES OGSÅ: Ensom protest

Oppmøtet var ikke like stort lørdag, da Palestinakomiteen i Kristiansand arrangerte ei støttemarkering ett år etter krigen, under parolen "Ingen fred uten frihet".

Litt under hundre mennesker møtte fram for å høre blant andre stortingsrepresentant Alf Holmelid holde apell.

Vil bevisstgjøre folk

Sekretær i Palestinakomiteen i Kristiansand, Rasha Abdallah, var likevel fornøyd med oppmøtet.

Rasha Abdallah

Sekretær i Palestinakomiteen i Kristiansand, Rasha Abdallah.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Jeg synes oppmøtet var godt. Det kunne vært flere, men jeg setter pris på de som kom. Det er vanskeligere å rekruttere folk nå enn på denne tida i fjor. Det tror jeg skyldes at Gaza ikke lengre er i mediebildet, sier Abdallah.

– Hvorfor holder dere denne markeringa?

– Blokaden i Gaza eksisterer fortsatt. Selv om Gaza ikke er i mediebildet, sliter folket der fremdeles. Gjenoppbygginga er ikke i gang og hjelpa står på grensa og kommer ikke inn på grunn av blokaden.

– Vi vil bevisstgjøre folk, og vi vil vise støtte til den palestinske befolkninga. Vi vil også legge press på våre norske politikere til å handle mot den israelske okkupasjonsmakten, sier Abdallah.

– Må ikke glemmes

Alf Holmelid

Stortingsrepresentant Alf Holmelid (SV) var en av flere som holdt apell lørdag.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Alf Holmelid (SV) var en av flere som holdt apell lørdag. Han snakket blant annet om FNs Goldstone-rapport , som konkluderte med at Israel begikk mulige forbrytelser mot menneskeheten under angrepene mot Gazastripa. Han mener rapporten er dysset ned, og ba i sin apell folk om å ikke glemme befolkninga i Gaza.

– Vi ser at folk glemmer trakkaseringa av det palistinske folk. Jeg synes det er utrolig viktig å holde oppe informasjonen om hva som foregår på Gazastripa blant det norske folk.

– Vi må ikke glemme det i diskusjonen rundt Nobelprisen, som faktisk nesten legitimerer undertrykkelsen på Gaza, fordi USA ikke gjør noe. Blant annet har Hillary Clinton gått ut og støttet ulovlige israelske bosettinger. Det er første gang det har vært så tydelig uttalt, og det er veldig negativt med USAs politikk i dag.

Holmelid mener også norske politikere og nordmenn generelt kunne gjort langt mer i konflikten.

– Personlig mener jeg vi skulle hatt forbrukerboikott av Israel. Personlig kjøper jeg ikke israelske varer, sier Holmelid.