NRK Meny
Normal

Mangler motgift mot hoggormbitt

Flere dyreklinikker og veterinærer på Sørlandet har gått tomme for motgift mot hoggormbitt nå i sommer.

Hos veterinæren

Janne Løvjomås og sønnen Benjamin Løvjomås Hansen er hos veterinæren med hunden, som de trodde kunne være bitt av hoggorm. Men det viste seg at den bare har ørebetennelse.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Årsaken er at uvanlig mange husdyr har fått et lynraskt og sårende møte med hoggormen.

– Ikke fortvil av den grunn, sier veterinær Kristen Bjormyr ved Arendal dyreklinikk.

Selv har han flere doser på lager, men han mener det kun er de mest alvorlige tilfellene som har behov for motgift når ormen biter.

Hovnet opp

En hund ligger på pasientbordet med et opphovnet øre når NRK er på besøk. Eieren, Janne Løvjomås, trodde det kunne være hoggormbitt.

– Jeg merket at hun ble veldig slapp og at øret hovnet opp, så det var det jeg var redd for. Men jeg kunne ikke se noe tydelig bittmerke.

Etter undersøkelsen har veterinæren en annen teori.

– Den har ørebetennelse, og så har den ristet på hodet, slik at øret har hovnet opp, analyserer han. Han sjekker det andre øret og får bekreftet at også det har en liten betennelse.

Kristen Bjormyr

Veterinær Kristen Bjormyr behandler tispa til Janne Løvjomås.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Opplevd kun to dødsfall

– Gjennom mine nesten 30 år som veterinær, har jeg kun opplevd to dødsfall blant hunder som har blitt bitt av hoggorm.

Begge tilfellene gjaldt hunder som ikke hadde fått behandling.

– Det gjelder å se an hundens tilstand, sier han

Ved Kristiansand dyreklinikk og Søgne Dyreklinikk hadde man fredag to doser motgift igjen på lagrene på hvert sted, mens Agder Dyreklinikk i Arendal hadde tømt lageret.

Revolusjon

Veterinær og daglig leder Bjørn Tore Anderssen ved Kristiansand Dyreklinikk mener at motgiften har vært en revolusjon for helbredelsen av hunder etter hoggormbitt.

– Man må vurdere hundens tilstand mot kostnaden ved å bruke motgift, men det er vanskelig å vite om nyrene kan bli skadet av hoggormgiften eller ikke, mener han.

Dersom hunden løper rundt uten å være preget etter bittet, er det kanskje ingen grunn til bekoste motgiften, men det må uansett gjøres innen 24 timer. Man kan ikke angre etter to døgn.

– Da er det ingen vits, dersom det skulle vise seg at hunden hadde trengt en dose, sier Anderssen.

– Ta forholdsregler

– Nå midt på sommeren er ormen kjapp i vendingen, sier Kristen Bjormyr.

Derfor er det færre hunder som blir bitt nå enn om våren og på høsten. Likevel er det grunn til å være forsiktig, mener han.

– Når man kommer fram til hytta eller steder det ikke har vært folk på en stund, er det lurt å holde hunden i bånd i starten. Dermed merker hoggormen at det er aktivitet i området, slik at den finner et gjemmested.

– Skulle hunden likevel være uheldig å bli bitt, er det viktig å ikke stresse, mener han. Ta det med ro, bær hunden til bilen og kontakt veterinær innen rimelig tid, sier Bjormyr.