Hopp til innhold

Går mann av huse for å se «slaktet» film

Filmen «Heaven Is For Real» har blitt slaktet av filmanmeldere over hele landet. Det har tydeligvis ingen ting å si for publikum.

Kim Skarning Andersen

Kinosjef Kim Skarning Andersen har sett på tallene for billettsalget ved Kristiansand kino i helgen. Filmen 'Heaven Is For Real' var den som trakk mest folk.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Den ble den mest sette filmen i helgen, og det på tross av at den nye filmen om Kaptein Sabeltann hadde verdenspremiere i den største kinosalen, sier kinosjef Kim Skarning Andersen i Kristiansand.

Fredag startet visningene av filmen på kinoene i Norge. I løpet av helgen har 1600 mennesker sett filmen i Kristiansand.

På landsbasis har 12.790 besøkende sett filmen på kino siden premieren fredag. Dermed går den inn på en tredjeplass over de mest sette filmene i Norge i helgen.

Kristent budskap

Filmen «Heaven Is For Real» Har et tydelig kristent budskap. Filmen er basert på boka med samme navn, som havnet som nummer tre på New York Times bestselgerliste allerede tre uker etter at den ble utgitt i USA.

Historien handler om 4-årige Colton som blir alvorlig syk og må operere. Etter at gutten kommer hjem fra sykehuset, begynner han å snakke om at han har vært i himmelen. Der har han møtt både tidligere familiemedlemmer og Jesus.

Historien er skrevet av guttens far, pastor Todd Burpo.

I Norge har Hermon forlag utgitt boka med navnet «Himlen er på or'ntli». Den er trykket i sju opplag på tilsammen 35.000 eksemplarer.

– Sjelden at en film går så bra

Ifølge kinosjefen i Kristiansand, har filmen solgt veldig bra både i Kristiansand, Arendal og Farsund.

– Det er veldig sjelden at en film selger så bra den første helgen, sier han.

Filmen har også trukket mye publikum andre steder i landet. Hjertnes Kulturhus skriver på Twitter:

«Overraskende positiv suksess for Heaven Is For Real. Fulle hus i helgen.»

Filmanmeldere «slakter» filmen

Den siste uken har flere filmanmeldere i Norge «slaktet» filmen.

Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad gir filmen terningkast to og karakteriserer filmen som «klam forkynnelse kledd i dvaske pasteller». Videre skriver hun:

«Problemet er ikke at Heaven is for real har et kristent budskap. Problemet er at det er en film med et kristent budskap så klamt og svermerisk at også de som tror på himmelen må ta det som en mild fornærmelse.»

Pernille Risbråthe Egebjerg har anmeldt filmen på filmmagasinet.no. Hun skriver:

«Jeg føler jeg blir solgt en historie jeg ikke makter å kjøpe, og blir derfor etterlatt uinteressert. Filmen kan i beste fall egne seg som kveldsunderholdning på konfirmasjonsleir, eller som en veldig uskyldig familiefilm».

Filmkritiker Einar Guldvog Staalesen i NRK har heller ikke mye positivt å si om filmen. Han skriver:

«Heaven is for Real» manipulerer følelser så det kjennes. «Heaven is for real» er klissen».

Ektepar fikk filmen til Norge

I utgangspunktet skulle ikke filmen bli vist i Norge, fordi distributøren United International Pictures (UIP) ikke trodde at det var et marked for en slik film i Europa.

Elizabeth og Robert Muren

Elizabeth og Robert Muren har vært pådrivere for å få filmen 'Heaven Is For Real' til Norge.

Foto: privat

Ekteparet Elizabeth og Robert Muren i Kristiansand, hadde en annen erfaring. I jula 2013 fikk de satt opp den kristne filmen «The Christmas Candle» på kinoene i Kristiansand og Hamar. Det skulle vise seg å bli en suksess. Filmen gikk for fulle hus begge stedene.

Ekteparet begynte derfor å se etter andre filmer som kunne egne seg i Norge, og valget falt ned på «Heaven Is For Real». De kontaktet distributøren UIP.

– UIP hadde hørt rykter om suksessen med å vise «The Christmas Candle» i Norge, og derfor var de interessert i å samarbeide med oss, sier Robert.

Da ekteparet fikk klarsignal fra UIP, kontaktet de kinoen i Kristiansand. De var positive. Etter hvert begynte flere kinoer å ta kontakt. Nå blir filmen vist på i alt 65 kinoer i landet.

Overrasket filmkritiker

Einar Guldvog Staalesen

Filmkritiker Einar Guldvog Staalesen kaller filmen 'klissete'.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Filmkritiker Staalesen synes det er interessant at det han kaller et publikum som sjelden går på kino, går mann av huse for å se denne filmen.

– Det skyldes nok at filmen er markedsført gjennom kristenlivets egen jungeltelegraf. «Heaven Is For Real» er også lansert på utsiden av filmbransjens vanlige kanaler, sier han.

– De fleste andre kinofilmene som burde interessere de samme publikumsgruppene, blir oversett for de ikke har fått stempelet «god forkynnelse» og ikke passer inn i bedehusformen, sier Staalesen.

Initiativtaker Robert Muren har fått mange gode tilbakemeldinger fra kinoer som har vist «Heaven Is For Real».

– Vi har hørt om fulle hus mange steder. Folk har måttet snu i døra fordi de ikke var ledige plasser. I Sandefjord har de blant annet satt opp sju ekstraforestillinger, sier han.