Sørlandet er i norgestoppen på kontantstøtte. Snart kuttes den statlige ordninga for toåringer.
Neste år kan det ende med at opptil ni sørlandskommuner i stedet åpner kommunekassa og innfører lokal kontantstøtte.
Det kan være til hinder for likestilling på Sørlandet, mener likestillingsombudet.
– Kontantstøtten kan være til hinder for god likestilling i et samfunn, og den kan også være et hinder for at vi får til et godt mangfold, sier Sunniva Ørstavik.
– Det jeg vil oppfordre kommunene som innfører kontantstøtte til, er å sørge for å ha gode likestillingstiltak ellers, slik at resultatet ikke blir mindre likestilling, men mer.
Sparer penger
Borgerlig styrte Kristiansand sier ja til kontantstøtte for toåringer og sparer 10 barnehagemillioner per år.
- Les også:
Mandal sier ja og sparer rundt 750 000 kroner. Evje og Hornnes kommune og Hægebostad har også sagt ja til kontantstøtte for toåringer, mens Lyngdal, Grimstad, Birkenes og Søgne skal utrede saken.
I dag vil flertallet i Lindesnes trolig stemme ja til å utrede kontantstøtte for toåringer her, ifølge ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).
Populær ordning på Sørlandet
Kontantstøtteordningen ble innført i 1998 for alle ettåringer, og utvidet til også å gjelde toåringer i 1999. Tre av fire ett- og toåringer mottok da slik støtte.
Siden har andel barn i barnehage økt for hvert år, og det er blitt langt mindre vanlig å motta støtten, ifølge Agderforskning.
Barn med innvandrerbakgrunn er i større grad mottakere av kontantstøtte, men også blant disse er det ifølge NAV en tydelig nedgang de siste årene.
Begge Agder-fylkene lå i september på pallplass når det gjelder andel barn med kontantstøtte i forhold til folketallet.
- Les:
De tre fylkene der flest mottar slik støtte var Vest-Agder (34,8 prosent), Oppland (33,8 prosent) og Aust-Agder (33,1 prosent). Akershus hadde lavest andel, med 14,6 prosent. Oslo ligger tett på landsgjennomsnittet med 22,7 prosent som mottar slik støtte.
Vil ha valgfrihet
Torfinn Kleivset i Søgne KrF vil ha kontantstøtte.
– Fra vårt partis ståsted er det viktig at folk skal ha mulighet til å velge selv, i tillegg til at det muligens ligger en liten innsparing for kommunen i dette, sier Kleivset.
- Se video: Ulike meninger om kontantstøtte i Kristiansand
- Les også: – Ikke uheldig for barn å være hjemme
I Høyre/Frp-styrte Lyngdal sa Høyre-ordfører Ingunn Foss under tvil ja til å utrede kontantstøtte for toåringer.
Ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss, er usikker på om samfunnet skal betale for foreldres valgfrihet.
Foto: Lars Eie / NRK– Når regjeringa har avviklet en slik ordning, er jeg redd det skal gå ut over kommunens inntekter i neste omgang, hvis den blir opprettholdt. I tillegg har du dette med at vi trenger arbeidskraft.
– I utgangspunktet tenker jeg at det er bra med valgfrihet og at foreldre kan bestemme hva de vil for sine barn, men det er ikke sikkert at det er samfunnet som skal betale for det, sier Foss.
– God start på livet
Om noen hadde foreslått kontantstøtte i røde Risør, ville Ap-ordfører Per Kristian Lunden ha slått klubba i bordet med et rungende nei.
– Det kan være mange som fristes til å ta penger i stedet for å sende barn i barnehage. Vi ser at de aller, aller fleste har veldig godt av å ha barn i barnehage, og at ungene får en veldig god start på livet sitt gjennom gode barnehager, noe Risør har, sier Lunden.
Sørlandet er altså på topp i kontantstøttemottak, men er på bånn i andelen kvinnelige politikere. Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener det ikke er umulig at flere kvinner i sørlandspolitikken ville gitt en annen kontantstøttepolitikk.
– Det er et interessant spørsmål, det skal jeg ikke spekulere i. Men jeg tror at jo mer likestilte kommunestyrer vi har, jo mer likestilte samfunn får vi også.
– Man må jobbe systematisk for å få til likestilling. Velger man å ha kontantstøtte for toåringer, må man sørge for å ha andre gode løsninger som gir kvinner og menn like muligheter til å være hjemme med barna sine og i arbeidslivet, sier Ørstavik.