NRK Meny
Normal

Mange vil ha Arne Scheies bøker

«Bokbyen ved Skagerrak» i Tvedestrand opplever stor pågang etter at Arne Scheie donerte dem et helt tilhengerlass med bøker.

Mange vil lese Arne Scheies bøker

Karin Li og barnebarna var de første som fikk komme og se i godbitene fra Arne Scheie etter at de var ankommet Tvedestrand.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Jan Kløvstad pakker ut bøker fra Arne Scheie

Jan Kløvstad har en stor oppgave foran seg når han skal kategorisere nærmere 1000 bøker fra selveste Arne Scheie.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK
Bokgaver fra Arne Scheie til Bokbyen i Tvedestrand

Bokgavene fra Arne Scheie består i en del sportsbøker, men også annen type litteratur.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det har dukket opp spørsmål helt i fra Troms til Romerike og i Oslo, og jeg har fått 15-20 henvendelser bare fra Agderfylkene. Det er tydelig at folk har lagt merke til dette, og vi gleder oss over alle som vil lese gode bøker, sier prosjektleder i Bokbyen ved Skagerrak, Jan Kløvstad.

Torsdag fortalte NRK om Arne Scheies sjenerøse bokgave som var så omfattende at den måtte hentes med tilhenger hjemme hos den legendariske sportskommentatoren i Oslo.

Scheie har samlet på bøker hele livet, og nå ønsker han at andre kan få glede av disse:

– Hvis andre interesserte i Norge har lyst til å lese disse bøkene, er det ikke noe som er bedre enn det, sier Arne Scheie.

Vil spare på godbitene

I dag er Karin Li på besøk i Bokbyen sammen med tre fotballinteresserte barnebarn. De var blant de første som fikk lov til å se på bøkene fra Arne Scheie.

– Det er fantastisk at de har fått tak i disse bøkene. Jeg har barnebarn som gjerne vil bla i disse bøkene. Vi så det på tv, og synes det var veldig moro å se, sier hun.

Og henvendelsene har ikke stoppet opp etter at Bokbyen overtok nesten 1000 bøker fra NRK-veteranen, og det er særlig de eldre sportsbøkene folk vil sikre seg, forteller Kløvstad. Men foreløpig vil ingen av disse bli solgt, men brukt i en egen ustilling, kalt «Arnes corner».

Da Arne Scheie ga fra seg en stor del av boksamlingen sin til Bokbyen i Tvedestrand, var det blant annet tre bøker han ikke ville gi fra seg. Sjekk hvilke i videoen over.

Da Arne Scheie ga fra seg en stor del av boksamlingen sin til Bokbyen i Tvedestrand, var det blant annet tre bøker han ikke ville gi fra seg. Sjekk hvilke i videoen over.

Men i lasset som Jan Kløvstad hentet på torsdag, var det også mange andre typer bøker, som snart vil bli solgt.

– Det er masse god skjønnlitteratur som også hører med her, og annen sakprosa. Så det vil vi legge ut for salg i alle hyller i butikkene. Men «Arnes Corner» skal vi la stå urørt en stund, slik at folk kan komme og se på det, sier Kløvstad.

Etter hvert skal også sportsbøkene selges, men da på en nøye planlagt måte.

– Så det blir ikke først til mølla?

– Det hadde jo vært fristende, men det er nok mange som vil kose seg og få gode minner ved å se gjennom bøkene, så den gleden vil vi gjerne unne folk.

Kommer flere bøker fra Scheie

Og senere vil det også komme enda flere bøker fra Arne Scheie.

– Jeg vet ikke hvor mange flere bøker Scheie vil gi fra seg. Det vet nok ikke Arne Scheie selv en gang. Han må nok tenke for hver eneste bok han tar ut av hylla. Dette er nok ikke lett for ham, smiler en fornøyd Kløvstad.