Hit skal sørlendingene på høstferie

Hele 36 prosent av sørlendingene sier de skal på reise høstferie. Det er godt over gjennomsnittet sammenlignet med resten av landet.

Syden

Mange sørlendinger reiser til Syden i høstferien.

Foto: Berit Keilen / Scanpix

– Jeg tror årets fine sommer har noe av «skylden» for at mange har spart utenlandsreisen til høstferien, sier administrerende direktør Edith K. Øslebø i Berg-Hansen i Agder.

– Sommerferiesalget var litt dårlig i Kristiansand, og det tar mange igjen nå, legger hun til.

Skolens høstferie i Vest- og Aust-Agder er i år i uke 40.

Kun ti prosent skal på hytta

Ifølge en undersøkelse som Norstat har gjort for Berg-Hansen er det bare ti prosent sier de skal reise på hytta i høstferien. Dette tallet er langt lavere enn snittet for resten av landet. Til sammenligning sier 28 prosent av nordlendingene at det er hytta som skal besøkes.

– Vi her på Sørlandet er bortskjemt med den fantastiske skjærgården, og årets sommer har vært eksepsjonell. Jeg tror det er en av grunnene til at mange blir hjemme om sommeren, og heller velger å reise bort på høsten, sier Øslebø.

Sju fulle fly til Syden

38 prosent av sørlendingene som skal på høstferie, sier de skal på solferie.

– Det er helt tydelig veldig populært med sydentur i høstferieuka. Det går fly til sju syden-destinasjoner fra Kjevik i høstferien. Til Mallorca, Kreta, Tyrkia, Kypros, Kroatia og til og med til Gran Canaria. Alle flyene er smekk fulle foruten tre ledige seter på flyet til Gran Canaria, sier Øslebø.

Hun legger til at favorittreisemålet for mange nå i høst er Mallorca og Kreta.

– Men vi kan heller ikke glemme Tyrkia som er det mest værsikre på den tiden, sier Øslebø, og legger til at stadig flere reier på cruiseferie.

– Ja, noen legger til litt og tar seg en cruisetur, sier hun.

Hun mener enkel reisevei har mye å si for valgene av hvor man skal reise, og nevner at stedene som har direkterute fra Kjevik er populære reisemål.

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia i Barcelona er et populært turistmål for mange sørlendinger i høstferie.

Foto: David Ramos / Getty Images

Storbyferie alltid populært

Selv om sørlendingene har planer om ulike former for høstferie, viser undersøkelser hovedorganisasjonen Virke tidligere har gjort at stadig flere av nordmenn velger kortere ferier. Og høsten er ofte tiden for langweekender til storbyer.

Det bekreftes i undersøkelsen til Norstat. Mange tar seg en storbyferie i løpet av høsten, og mange legger denne til høstferien. Blant sørlendingene sier 28 prosent at de skal besøke en storby i høstferien.

– Blant våre kunder ser vi at det er London, Barcelona og København som er favorittene når det kommer til storbyer. Ikke overraskende, dette er byer du kan reise til igjen og igjen uten å gå lei, her er det mye å se og gjøre, og byene passer uansett om du er gammel eller ung, sier Edith K. Øslebø.

Undersøkelsen om sørlendingenes høstferieplaner er gjennomført av Norstat 9. september 2014. Over 1000 respondenter har svart på undersøkelsen som da gjør den representativ for Norges befolkning.