NRK Meny
Normal

Mange sjåfører kan stå uten jobb

Flere hundre yrkessjåfører på Agder kan stå uten jobb etter nyttår. Grunnen er en EU-regel som krever mer etterutdanning i løpet av året.

Lastebil

Det er stor sannsynlighet for at ikke alle rekker å gjennomføre kurset innen fristen (Illustrasjonsfoto).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det var i utgangspunktet drøyt 500 yrkessjåfører i Agder som trengte etterutdanningskurset, men så langt har kun 150 gjennomført det fem dager lange kurset.

Svært mange har vært seine med å melde seg på, og derfor vil det ikke være mulig å få alle gjennom kurset i tide, ifølge Kai Kristiansen hos Agder storbilskole.

– Det er så omfattende det de skal gjennom, at det er ingen her på Sørlandet som har kapasitet til å få alle gjennom. Dermed kan mange bli stående uten jobb, sier Kristiansen.

– Det er et krav - på lik linje med førerkort - at de må ha dette kursbeviset for å kjøre lovlig. Dersom de ikke har de gyldige papirene, har de heller ikke lov til å utføre yrke på det.

Kristiansen er overrasket over at så mange har ventet så lenge.

– Vi har forsøkt å informere godt i forkant, men folk drøyer det til siste slutt og så blir det kaos på slutten.

– Jeg er overrasket, for vi har hatt en veldig god dialog med Norges Lastebileierforbund og de har vært med å få folk inn på kursene. Men sjåførene har drøyd det så lenge de kan.

– Den siste dagen av kurset er veldig tidkrevende for oss, for hver enkelt skal ut og kjøre i bilene selv. Derfor kan en del sjåfører bli uten arbeid og en del lastebiler kan bli stående.

Er ikke bekymret

Norges Lastebileierforbund sentralt har ikke oversikt over hvor mange sjåfører på landsbasis som ennå ikke har tatt etterutdanningskurset.

Kari Brun Ågotnes

Kommunikasjonssjef Kari Brun Ågotnes i Norges Lastebileierforbund har ikke noen oversikt over hvor mange av medlemmene deres som ennå mangler kurset.

Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/NLF

Forbundet er ikke redd for at mange lastebiler skal bli stående, fordi det ikke er sjåfører som har lov til å kjøre dem, men innrømmer at mange av medlemmene har vært usikre på reglene rundt kurset.

Kommunikasjonssjef Kari Brun Ågotnes sier en del medlemmer har kontaktet dem fordi de mener Statens vegvesen ikke har vært klare på når sjåførene må ha gjennomført kurset.

– Vi er klar over kurset og jobber sammen med medlemmene våre nå. Sammen med vegvesenet skal vi 8. november ha en dag hvor alle medlemmer kan ringe inn og spørre om ting, for mange er i tvil om når de skal ta kurset. Det kommer nemlig an på utløpsdatoen på førerkortet, sier Ågotnes.

– Er du redd for at mange skal stå uten jobb etter nyttår?

– De som har godstransport som et yrke er opptatt av at det grunnleggende beviset er i orden. Vi håper og tror at mange har sørget for å melde seg på kurs, men har ingen garanti. Derfor hjelper vi nå våre medlemmer som har spørsmål om kurset, sier Ågotnes.

Hun oppfordrer alle yrkessjåfører som er i tvil om når de må ta kurset, om å ta kontakt med Statens vegvesen.