Presidentvalget engasjerer

Få steder følges det amerikanske valget med så stor interesse som på Sørlandet. Mange har røtter i USA, og sender i disse dager sin forhåndsstemme i posten.

Få steder følges det amerikanske valget med så stor interesse som på Sørlandet. Mange har røtter i USA, og sender i disse dager sin forhåndsstemme i posten - til USA.

SE VIDEO: Presidentvalget i USA engasjerer – også i Norge. Nå sendes mange stemmesedler fra Norge til USA.

Rachel Myr har bodd på Sørlandet i flere tiår, men når valget drar seg til, våkner amerikaneren i henne.

– Jeg er statsborger der, og demokratiet er som en hvilken som helst muskel; dersom du ikke bruker den, mister du den. Stemmer du ikke, kan du heller ikke klage. Jeg skal ikke ha på meg at jeg ikke gadd å stemme når jeg hadde sjansen, sier Myr.

Helseforsikring viktig

Rachel Myr

Rachel Myr har bodd flere tiår i Norge, men stemmer likevel per post.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

I dag skal hun avgi sin stemme og sende den per post til USA. Hun er ikke i tvil om hvem stemmen går til.

– Jeg skal stemme på Obama. Disse fire årene har jeg følt at presidenten er min president, og det har jeg ikke følt på lenge, sier Myr.

På tirsdag skal det avgjøres om det er Obama eller Romney som skal få makten de neste fire år. For Myr er spesielt helseforsikring for flere amerikanere viktig.

– Jeg har familiemedlemmer som blir helt stengt ute dersom den offentlige helseforsikring svekkes noe mer enn de har gjort. Det var en ufattelig milepæl da Obama klarte å få den loven igjennom, sier Myr.

Stolt av å være amerikaner

Heidi Janet Trædal er en av 23 000 amerikanere i Norge. Hun føler at Obama har gjort det stuerent å være amerikaner her i landet.

Heidi Janet Trædal

Heidi Janet Trædal mener man ikke møter mye godvilje om man er republikaner i Norge.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– Jeg har faktisk blitt en stolt amerikaner igjen. Det var mange år jeg ikke var det, men valgte å holde det litt skjult. Det var ubehagelig rett og slett. Nå er jeg stolt av å si at jeg har en president som er for folket, som vil det beste for Amerika, sier Trædal.

Mange amerikanere i Norge stemmer på republikanernes kandidat, Mitt Romney. Men NRK klarte ikke å finne noen av dem som ville intervjues i dag. Obama er for populær i denne delen av verden.

– Skulle Europa ha valgt, hadde det nesten ikke vært nødvendig med valg. Alle jeg snakker med og alt jeg har sett på TV tilsier at det ville blitt Obama, sier Trædal.

– Utenlandske stemmer viktige

Geir Stangeland fra Democrats Abroad kjemper i disse dager for nettopp for de norskamerikanske stemmene. Han mener de er viktigere enn man tidligere har trodd.

– Når vi har så mange vippestater er det ganske opplagt at de utenlanske stemmene er vesentlige. Dette særlig for Demokratene, som får 70-75 prosent av stemmene fra utlandet.

Geir Stangeland fra Democrats Abroad kjemper i disse dager for nettopp for de norskamerikanske stemmene. Han mener de er viktigere enn man tidligere har trodd.

SE VIDEO: Geir Stangeland fra Democrats Abroad sier flere norskamerikanere bruker stemmeretten enn før.

– En av årsakene til at flere bruker stemmeretten sin nå, tror jeg er det som skjedde i år 2000, da Bush vant med små marginer over Al Gore. Det var det som var den store endringen for mange norskamerikanere, inkludert meg selv, at vi fant ut at hvis vår stemme betyr noe, så skal vi være med. Etter det har det vært økt oppslutning, spesielt rundt det demokratiske partiet i utlandet.

– Er det en overvekt av demokrater eller republikanere på Sørlandet?

– Tradisjonelt har norskamerikanerne på sørvestlandet vært republikanere. Nå tror jeg det er litt annerledes. Jeg tror mange har stemt demokratisk, nettopp fordi Bush var så upopulær som president. Det ødela ganske mye for det republikanse partiet, sier Stangeland.