Mange må gå fra Fædrelandsvennen

På grunn av stort fall i annonseinntektene må mellom 35 og 45 ansatte slutte i avisa Fædrelandsvennen.

Mediehuset Fædrelandsvennen

På grunn av svikt i annonseinntekter må mange av dei tilsette i Fædrelandsvennen gå.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

– Det var et tungt budskap å få og egentlig enda verre enn vi kunne ha fryktet. Særlig med tanke på at det bare er to år siden vi kuttet tilsvarende, sier tillitsvalgt i Fædrelandsvennen Sven Arthur Ljosland til NRK.

Det er klart at Fædrelandsvennen-konsernet vil gå med underskudd i år. Derfor har styret vedtatt å spare 60 millionar kroner.

Litt over halvparten av innsparingene skal gjennomføres ved å redusere antall ansatte. Det innebærer at mellom 35 og 45 av drøye 120 ansatte må slutte i avisa.

– På mange måter var det en varsla dag. Men for mange tror jeg det var et sjokk å høre at så mange må gå. Det var betydelig flere enn mange hadde sett for seg, sier Ljosland.

Stor svikt i annonseinntekter

Annonseinntektene fra papirutgaven har hittil i år vært 20 prosent lavere enn i fjor på samme tid.

– Vi er ved et veiskille og må bygge oss opp på en helt ny måte, sier administrerende direktør Harald Jacobsen i Fædrelandsvennen til egen avis.

Eivind Ljøstad

Sjefredaktør Eivind Ljøstad håper nødvendig nedbemanning skal skje ved hjelp av frivillighet.

Foto: Kai Stokkeland

Et allmøte i avisa ble mandag presentert for den brutale økonomiske virksomheten.

Sjefredaktør Eivind Ljøstad sier til NRK at bedriften må redusere antall ansatte, men vil foreløpig ikke si noe om dette betyr oppsigelser.

Håper på frivillighet

– Vi har varslet kostnadskutt på forskjellige områder i bedriften. Deriblant nedbemanning, men dette skal vi drøfte med de tillitsvalgte, og vil jobbe videre i høst med hvordan nedbemanningen skal løses, sier han.

Ifølge sjefredaktøren er målet at nedbemanningen skal skje ved frivillighet. Han tror heller ikke det er mulig å opprettholde like god kvalitet med mellom 35 og 45 færre ansatte.

– Jeg tror ikke det går an å levere like god kvalitet som vi gjør i dag. Men vi skal levere god kvalitet på det vi velger å gjøre.

– Den tradisjonelle avisbransjen står nå i et skifte, der digital lesning tar mer og mer over. Vi har sett svikt fra papiravisene lenge, men den har kommet litt raskere og vært litt større enn forventet, sier han.

Fædrelandsvennen måtte kutte utgifter også i 2012. Da måtte flere titalls ansatte slutte.

– Mer aktive digitalt

Ifølge Ljøstad skal avisen reorganiseres for å bli mye mer aktive digitalt.

– Dermed tror vi at vi vil kunne potensielt øke inntektene på sikt. Det ser vi allerede, at de digitale inntektene øker. Men de må øke raskere for å gi oss en bærekraftig økonomi i framtida, sier han.

Tillitsvalgt Sven Arthur Ljosland sier at fagforeningen nå skal bruke god tid på å vurdere hva de skal gjøre videre.

– Vi må først og fremst ta vare på medlemmene våre. Så må vi se hva som skjer til høsten og det blir litt mer konkret, sier han.

Ljosland håper på at avisen slipper å si opp ansatte.

– Jeg vil sterkt anmode ledelsen om å ikke til til oppsigelser. Det tror jeg vil ødelegge veldig mye, ikke minst for miljøet på arbeidsplassen. Vi skal ha drøftinger med ledelsen om dette. Klubben vil kreve at tilbud om sluttpakke skal gå til alle ansatte, sier han.