Mange har lange barnehagedager

Hver dag er mellom 400 og 500 barn i Kristiansand mer enn 9 timer i barnehagen. Det viser en undersøkelse som skal legges fram for politikerne.

Video Reagerer på lang barnehagetid

De store barna (3 - 5 år) er gjennomsnittlig 8,1 timer i i barnehagen, mens oppholdstiden er gjennomsnittlig 7,9 timer per dag for de minste barna ( de under 3 år). Det viser ny undersøkelse gjort av Kristiansand kommune.

Jørgen Kristiansen

Jørgen Kristiansen utelukker ikke at KrF igjen vil gå i bresjen for å sikre at småbarn ikke får for lange dager i barnehagen. (arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå reagerer KrFs gruppeleder Jørgen Kristiansen kraftig på at foreldre lar barn være i barnehage mer enn 9 timer dagen.

– Det er all mulig grunn til å spørre seg selv hvis man har ungene bortimot 10 timer om dagen i barnehagen, hva er poenget med å få barn hvis man stuer de vekk på offentlige institusjoner, sier Jørgensen.

Trakk vedtak om oppholdstid

Nærmere 5000 barn går i barnehager i Kristansand. En ny kartlegging i kommunale og private barnehager avdekker at på en gjennomsnittlig dag, så er nærmere 8,6 prosent av barna i barnehagen mellom 9 og 10 timer. Det betyr ikke at det er de samme barna som lengst oppholdstid hver dag.

I høst foreslo politikerne maksimal-tid i barnehagen. Med KrF i spissen vedtok oppvekststyret makstid på 40 timer i uka, og kutt i åningstidene i barnehagene. Vedtaket skapte storm og ble ble trukket tilbake.

Mange foreldre trenger fleksibilitet for at hverdagen skal gå i hop. Tobarnsmamma Ellen Neteland er noe skeptisk til kortere åpningstid.

– Når man har fått plass i en barnehage som ligger på en annen kant på byen og begge foreldrene er i full jobb, da vil man noen ganger måtte benytte seg av både tidlig og sein åpningstider, sier Netland.

Trår mer forsiktig nå

Etter all ståheien i høst, er KrF blitt mer forsiktig. Kristiansen vil ikke forskuttere noe i denne saken.

– Vi skal gå ei god runde med oss selv før vi lander på noen kloke vedtak, men jeg synes timetallet er høyt., sier Kristiansen

Rapporten om oppholdstid i barnehagene i Kristiansand skal til behandling i oppvekststyret i neste uke.