NRK Meny
Normal

Mange garasjebranner – advarer mot slurv

Den siste tiden har det vært mange garasjebranner på Agder. Nå advarer brannvesenet mot slurv i garasjene.

Brannvesenet ber folk om å være nøye med elektriske anlegg og apparater i garasjer. Mange garasjebranner de siste dagene, i begge Agderfylkene er foruroligende.

Brannvesenet ber nå folk om å være nøye med elektriske anlegg og apparater i garasjer. Mange garasjebranner de siste dagene, i begge Agder-fylkene, er foruroligende.

Brannvesenet ber nå folk om å være nøye med elektriske anlegg og apparater i garasjer. Mange garasjebranner de siste dagene, i begge Agder-fylkene, er foruroligende.

Mange branner - få likhetstrekk

På få dager har det vært fem garasjebranner på Sørlandet, i tillegg brant to garasjer i Mandal sist helg.

– Det er ganske mange branner, ja, men det er ulike bygg, og forskjellig aktivitetsnivå i byggene som har brent, forklarer Hans Arne Madsen, leder for forebyggende avdeling i Kristiansand-regionen brann og redning.

Hans Arne Madsen

Hans Arne Madsen i brannvesenet forklarer at hovedårsaken til mange av brannene vi opplever er feil bruk eller dårlig vedlikehold av det elektriske anlegget.

Foto: Geir Ingar Egeland

Ulrikke Oppsahl bor i nabohuset til den brente garasjen, og fikk seg en kraftig støkk den natten garasjen brant.

– Det er en klump i magen med en gang. Man er jo fortsatt litt i sjokk, forklarer Oppsahl.

Kan bidra til stort bål

Hun synes brann er ekkelt og forklarer at hun har hørt om de som opplever brann og bruker lang tid på å komme seg etterpå. Hun pusser opp huset sitt og det bærer garasjen preg av.

Ulrikke Opsahl

Ulrikke Oppsahl bor i nabohuset til en av flere garasjer som har brent den siste tiden.

Foto: Geir Ingar Egeland

– Dette er en garasje, som mange andre, der det oppbevares mye som kan være med å bidra til et stort bål, sier Madsen i brannvesenet.

Advarer mot slurv

Det er lov å oppbevare 90 liter gass og 50 liter bensin, i frittliggende garasjer.

Madsen forklarer at hovedårsaken til mange av brannene vi opplever er feil bruk eller dårlig vedlikehold av det elektriske anlegget.

– Det største problemet er den daglige aktiviteten folk gjør, og kanskje spesielt slurv ved elektrisk anlegg og produkter som hører til det elektriske anlegget, fortsetter Madsen.

Han mener at gjennom godt vedlikehold og riktig fokus er mye gjort.

– Det er viktig å passe på at lamper, ovner eller andre varmekilder kommer nær ting som kan antenne og har det under oppsyn, avslutter Madsen.