Ikke alle som vil gå på denne skolen får plass

Flere av barna som skal begynne på grunnskolen til høsten, får ikke oppfylt sitt førstevalg av skole i Kristiansand.

Karuss skole

Karuss skole i Vågsbygd er populær og mange 1. -klassinger sogner til skolen. Ikke alle som har ønsket seg denne skolen får begynne her på grunn av plassmangel.

Foto: Lena Verås / NRK

Alle 1.-klassinger i Arendal får plass på sin nærskole.

Det er innmeldt 1.220 elever til 1. klasse i Kristiansand til høsten.

Det rekordstore kullet fører til at flere 6-åringer må ta til takke med andrevalget når det gjelder skole, sier seniorrådgiver Svein Tore Kvernes i Kristiansand kommune.

– Vi er ikke helt ferdige med prosessen ennå, men slik det ser ut nå, så kan det være noen som ikke får sitt ønske oppfylt, sier Kvernes.

Stort inntakspress

Først og fremst er det flere som normalt vil tilhøre Karuss skole i Vågsbygd eller elever som ønsker å gå her som ikke vil få plass. Men det er stort inntakspress på skolene i flere bydeler.

Også på Lund er det mange elever, og ikke alle som grenser til Fagerholt er sikret plass der.

Kvernes regner med at det også blir utfordrende å få plass til alle som vil gå på Wilds Minne skole og Lovisenlund skole, men tror de vil klare det. Han sier det ikke er noe nytt at flere barn må ta til takke med andrevalg av skole.

– Det er alltid noen steder i byen der man har grenser mellom skolene som flyter litt, og man må ta hensyn til hvilken skole som har plass og hvilken skole som ikke har plass, sier Kvernes.

Han regner ikke med mange klager, selv om flere ikke får begynne på den skolen de ønsker.

– Jeg tror ikke det blir vesentlig mer klager enn ellers. Vanligvis har vi to til seks som klager hvert år, det er det omfanget vi snakker om.

Får plass på nærskolen

Det er også rekordmange som begynner på skolen i Arendal i år. Men foreløpige tall viser at alle 1.-klassinger får begynne på den skolen de ønsker, sier spesialrådgiver Øystein Neegaard i Arendal kommune.

– Alle får tilbud om plass på skolen de sogner til. Det er den skolen de fleste har øverst på lista. Dersom noen ønsker å gå på en annen skole enn den de egentlig hører til, så er det ikke sikkert de får innvilget det på grunn av kapasitet, sier Neegaard.

Det endelige skoleopptaket i Arendal er ikke ferdig før i mars. Det skyldes at ti prosent av elevmassen går på private skoler i kommunen, sier Neegaard.

– Det gir oss en utfordring at vi senere enn andre kommuner får full oversikt over hvilke elever som skal begynne på våre offentlige skoler. Det gjør det vanskelig i de tilfellene hvor vi er i grenseland til å være helt fulle.