NRK Meny
Normal

Mandal slapp unna vannskrekken

Etter varsel om at Mandalselva kunne stige med opp mot halvannen meter natt til torsdag, var huseiere langs elva forberedt på det verste.

Mandal sentrum

Helt fra ekstremvarselet kom tirsdag formiddag, Mandal forberedt på 'Emil'. Beredskapen har vært på topp, men verken vindstyrken eller vannstanden ble på det mest ekstreme.

Foto: Rådmund Steinsvåg / NRK

Men vannet steg langt mindre enn forventet. Det sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen.

– Faktisk ble det en god halvmeter mindre enn det som var varslet.

– Prognosen var 149 cm

Demninger mot "Emil"

Mannskaper gjorde en iherdig innsats for å sikre at skadene skulle bli minimale når elva gikk over sine bredder.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
sandsekk

Bygningsplast og sandsekker ble stablet langs husveggene. Det skal være en enkel, men effektiv måte for å sikre at ikke vann trenger inn i bygninger

Foto: Odd Rømteland / NRK

Uværet «Emil» ble svakere enn beregnet, men faren var likevel ikke over. Det ble varslet høy vannstand i store deler av Sør-Norge og spesielt i Mandal var det fare for at vannet skulle flomme inn i byen i etterkant av stormkastene.


– Prognosen var 149 cm over normal vannstand som maks høyde rundt midnatt. I går kveld var det ca. 85 cm og det steg, men vi fikk bare ca. 90 cm så det ble adskillig lavere enn det som var varslet.

– Egentlig skjer det ofte på høsten at vannstanden er så høy i Mandalselva, sier brannsjef Jon Inge Aasen.

Full beredskap

Det har vær stort aktivitet langs elva og rundt bygningene i Mandal fra før «Emil» meldte sin ankomst. Man frykter at vannet vil fylle gatene i Mandal sentrum og høynet beredskapen.

Det ble gjort flere forebyggende tiltak. Mannskaper fra brannvesenet og sivilforsvaret bygget demninger av sandsekker for å verne bygninger mot vann som man frykter skal trenge inn i gatene.

Bygningsplast ble lagt langs husveggene og sandsekker inntil der igjen, slik at vannet ikke skulle trenge inn i bygningene.

– Sivilforsvaret var i gang med å fylle sandsekker, og vi hadde snakket med flere av huseierne ved elvebredden og de la plast langs husveggen og kunne få sandsekker fra brannvesenet, og det arbeidet fortsatte utover kvelden onsdag, sier Aasen.

Slapp unna skader

Hittil er det ikke kommet meldinger om skader, alt tyder på at bygningene langs elva og i sentrum slapp unna vannskader.

– Vi satser på at vi nå har kontroll på situasjonen og vi har jo gjort forebyggende tiltak. Så hvis vannet likevel skulle komme – så er vi forberedt på det, sier Aasen.