NRK Meny
Normal

Mandal er nest mest attraktiv by i landet

250 norske byer er vurdert. Norges sørligste by ble kun slått av Kongsberg da Statens Pris for 2014 ble kåret.

– Det å bli nominert blant de fem mest attraktive stedene i Norge er uten tvil en seier i seg selv, sier mandalsordfører Tore Askildsen (KrF) til NRK.

Juryen mener Mandal har en byutvikling hvor kommunen «setter seg i førersete» og styrer utviklingen i et nært samarbeid med næringsliv og frivillige.

Det blir vektlagt kvalitet, plankompetanse og gode analyser som grunnlag for planlegging og utvikling, skriver juryen i sin begrunnelse.

Stolt av byen

– At vi ikke nådde helt til topps tar jeg med knusende ro. Vi er veldig stolt av den byen vi har, og ser at Kongsberg er et veldig flott sted, sier Askildsen.

Mandal var den argeste konkurrenten til Kongsberg i finaleheatet. Fem norske byer stod igjen etter at nærmere 250 byer var silt bort.

Disse var Kongsberg, Mandal, Svolvær, Holmestrand og Jessheim.

Kongsberg vant blant annet prisen fordi byen har klart å beholde sentrum som et attraktivt handelsmarked. Andre byer flytter handelen ut til kjøpesentre.

Sterk og bevisst rolle

Mandal får skryt for god byplanlegging og at kommunen har stor bevissthet rundt hvordan utbyggere skal få utnytte arealer.

– Kommunen har en sterk og bevisst rolle til utviklingen av byen. Planarbeidet fremstår som ambisiøst, tydelig og retningsgivende, og med høy bevissthet om å legge premisser for utbyggers interesser. Juryen mener kommunen har høy plankompetanse og at det er gjort mange riktige grep med utvikling og fortetting i sentrum, skriver juryen.

Juryen hyller også det nye kulturhuset med gangbroa som binder bydelene sammen. Og ikke minst lekeplassen på utsiden av kulturhuset Buen får skryt. Juryen mener Mandal er en flott by for barn og unge å vokse opp.

– Denne sentrale plassen sammen med planene om originale vanntilknyttede lekeaktiviteter på byens strender, tilrettelegging for sykling og den planlagte møteplassen for ungdom ved starten av broen, signaliserer at barn og ungdom er et satsingsområde i den fysiske planleggingen i Mandal, både for byens barn og unge og for byens gjester, skriver juryen.

Stolt og veldig fornøyd

Om vinneren Kongsberg skriver juryen:

«Byen som for 390 år siden ble opprettet med kongelig dekret, er et av de fremste eksempler på at norske politikere og norske kommuner kan ta kontroll over sin egen skjebne.»

– Jeg er svært stolt og veldig fornøyd. Dette er en anerkjennelse av arbeidet vi gjør, sier ordfører i Kongsberg, Vidar Lande til NRK.

Dette er Statens pris for attraktiv sted

Statens pris for attraktiv sted blir hvert år delt ut til et sted som er blitt et mer levende sted og attraktiv sted å bo, arbeide, drive næring og besøke. Prisen blir i 2014 delt ut for tredje gang, og vinneren får en sjekk på 250.000 .-. Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som står bak prisen.

Mandal er nest mest attraktiv by i landet. 250 norske byer er vurdert. Norges sørligste by ble kun slått av Kongsberg da Statens Pris for 2014 ble kåret.