Nytt mammografiapparat på plass

6 millioner innsamlede kroner har ført til at sykehuset i Flekkefjord nå har sitt eget topp moderne mammografiapparat som kan avsløre brystkreft.

Video Mammografiapparat i Flekkefjord

Mandag ble innsamlingsaksjonen som har spent over hele Agder avsluttet. Det er den som har skaffet pengene til maskinen.

– Gir bedre prognoser

Dermed er det moderne screening-utstyr permanent plassert i Arendal, Kristiansand, og nå også i Flekkefjord.

Det kan redde liv blant kvinner på Sørlandet som får brystkreft.

– I løpet av et år screener vi cirka 15 000 kvinner på Agder. Blant de finner vi cirka 60 tilfeller av brystkreft i året, sier Gunn Aagedal Hervold, overlege ved radiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

Apparatene kan avsløre kreften på et tidlig stadium. Ifølge Hervold får maskinene øye på forandringer i brystet før kvinnen selv merker noe.

– Det er dét de fleste studiene tyder på, at jo tidligere du oppdager en forandring i brystet, jo bedre prognoser har du på behandling, sier overlegen.

– Viser at vi er ett sykehus

At sykehuset i Flekkefjord nå har det topp moderne utstyret på plass, kan det takke frivilligheten for. Millionene apparatet har kostet har blitt samlet inn av frivillige over hele Agder. Folk i Listerregionen har vært de mest givervillige.

– Jeg må berømme aksjonskomitéen som har klart å lage en innsamling som gjelder hele Agder. Det er også med på å vise at vi er ett sykehus, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

– Det er kjempefint at vi nå har et tilbud for befolkningen nære Flekkefjord hele året, mener han.

Slipper å reise til Kristiansand

Sanitetskvinner har vært sentrale i innsamlingsaksjonen der 6 millioner kroner ble samlet inn.

– Det er veldig viktig at vi får et eget apparat her i Flekkefjord, slik at vi slipper at alle må reise til Kristiansand, sier Gunnhild Modalsli i sanitetsforeningen i Flekkefjord.

– Jeg synes det har vært fabelaktig å kunne være med på dette, sier Oddmund Valvik, medlem i aksjonskomitéen.