NRK Meny
Normal

– Ikke interessert i å jobbe gratis for Entra

Entra eiendom har tilbudt billedkunstner Iben Sandemose hundre tusen kroner for å utsmykke veggen de i fjor malte over. Sandemose reagerer på Entras tilbud.

"Jungelen" - bilde av Iben Sandemose

«Jungelen» av Iben Sandemose i møterom i fylkeshuset i Vest-Agder. Ett av fem bilder ble malt over med rulle.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Før jul oppdaget de ansatte i Fylkeshuset i Vest-Agder at en av veggene i Iben Sandemoses utsmykning «Jungelen» var malt hvit.

Grunnen var at Fylkeshuset trengte en hvit vegg de kunne vise film og presentasjoner på, ifølge Entra eiendom, som eier bygget.

Entra har i ettertid beklaget at de malte over veggen uten å kontakte kunstneren først og skrev i brev til fylkeskommunen i januar at de ville ta stilling til om veggen skulle males på nytt etter at de hadde hatt møte med Sandemose. Nå er det klart at den hvite veggen forblir hvit.

– Bevis på at de ikke vil ha bildet

Entra har tilbudt Sandemose 50 000 kroner i erstatning eller 100 000 kroner for å male veggen på ny. Sandemose sier det blir uaktuelt å jobbe nærmest gratis for Entra.

Iben Sandemose

Billedkunstner Iben Sandemose har ønsket å male veggen på nytt.

Foto: NRK

– Jeg fikk et tilbud om 100 000 kroner for å male veggen. Dette er inklusive reise, opphold, materialer og annet. Jeg ville nok brukt 30 dager på jobben, noe som ville bety at bare oppholdet i Kristiansand ville kostet 45 000. Med dette tilbudet ville jeg ha jobbet gratis for Entra, sier Sandemose.

Hun mener tilbudet oser av at Entra ikke vil ha «Jungelen» tilbake og har takket ja til erstatningen.

– Jeg ville helst male dette opp igjen og hadde veldig lyst til å få fullført bildet, men tilbudet - eller hva man skal kalle det - er jo et bevis på at de ikke vil ha bildet, sier Sandemose.

Hun sier hun ikke reagerer bare på egne vegne, eller fordi akkurat hennes kunsverk ikke må fjernes, men hun synes saken er prinsipielt viktig og mener Entra har en slett holdning til offentlig kunst.

– Beklager det som har skjedd

Kommunikasjonsdirektør i Entra, Tom Bratlie, sier Sandemose gjennom sin advokat sa seg villig til å male veggen på nytt for 300 000 kroner, men at det var uaktuelt for Entra å bruke så mye penger ettersom bygget er planlagt revet.

Tom Bratlie

Tom Bratlie i Entra eiendom.

Foto: Anne Wirsching/NRK

– Vi tilbød Sandemose enten 100 000 kroner for å male utsmykkingen på nytt eller 50 000 som en engangsbetaling for å vise hvor sterkt vi beklager det som har skjedd.

– Vi foreslo også at Sandemose kunne utforme en utsmykking til den overmalte veggen på et materiale som senere kan flyttes, men det ønsket hun ikke, sier Bratlie.

Han avviser at saken gjenspeiler en holdning fra Entras side, og sier de har tatt lærdom av saken.

Nå skal det handle om tapt kunst. For et kunstverk av Iben Sandemose er malt over med hvit maling. Grunnen var at fylkeshuset i Kristiansand trengte en vegg der det kunne vises film, og power point-presentasjoner.