Må vente i to år

Systematisk misbrukt barnehjemsbarn fortviler over lang behandlingstid.

Barnehjem
Foto: Scanpix / Scanpix

Etter å ha søkt billighetserstatning i april 2007, må kvinnen vente i to år på svar fra Tvedestrand kommune.

Kvinnen i 50-årene ble systematisk innelåst og voldtatt gjennom flere år på et barnehjem i en kommune som nå er en del av Tvedestrand.

Blir ikke trodd

Hun fikk først beskjed om at behandlingstiden ville ta maks et halvt år, men fikk i ettertid greie på at behandlingtiden begynner å løpe først 1. mars 2009.

Tidligere har hun søkt, og fått, billighetserstatning fra staten, og er derfor oppgitt over at saken hennes må granskes på nytt. Saken ble den gang gransket to ganger på departements-nivå.

- Jeg synes det er rystende at saken da må granskes enda en gang. Igjen føler jeg at jeg ikke blir trodd, og det er en belastning å rippe opp i disse hendelsene igjen og igjen, fortviler kvinnen. 

Systematisk ydmyket

Kvinnen ble plassert i barnehjemmet i 6-7 års-alderen. Gjennom fire år ble hun innestengt i opptil tolv timer hver dag, før en ressurssterk slektning fikk henne ut derfra.

- Jeg vætet sengen i disse årene. Hver morgen ble det våte sengetøyet gnidd i ansiktet på meg. Etterpå måtte jeg stå i de våte trusene i en iskald hall, til skrekk og advarsel for de andre barna, som samtidig latterliggjorde meg, sier kvinnen til Tvedestrandsposten.

Granskningsutvalget bekrefter den lange ventetiden.

- Det er korrekt at granskningsutvalget har frist frem til 1. mars 2009 med å avgi rapport. Vi startet granskningen 1. januar i år, og vil bruke et drøyt år på arbeidet, sier sekretær i gransningsutvalget, Marit Sandal, til Tvedestrandsposten.

Dermed vil den totale behandlingstiden ta omlag to år, om granskningsutvalget holder ord.