Må trimme for millioner

Medlemmene i bibelgruppen som tjente millioner på automatdrift, må trimme bort pengene.

Spilleautomat

De har altså ikke lov å bruke alle pengene på menigheten.

Årsaken er ifølge Agderposten at bibelgruppen på Hisøy i Arendal oppga fremme av fysisk og psykisk helse som motivasjon når de søkte lotteritilsynet om å få drive automatene.

Gruppen er registrert som medlem av Norges Idrettsforbund, og har altså 3,3 millioner kroner å trimme for.

Turgåere

- De oppgir til oss hvert år at de går turer, sier administrasjonsleder i Aust-Agder idrettskrets, Ole Goderstad til Agderposten.

Årsrapportene viser at det som er brukt av millioninntektene har gått til menighetsarbeid. Blant annet har en ungdomsprest blitt lønnet av automat-kronene.

Jurist i Lotteritilsynet, Johnny Gustavsen, liker ikke at "Hiisøens Selskap for fremme av fysisk og psykisk helse" bruker pengene på annet enn det oppgitte formålet.

Ikke godt nok

- Vi ga en godkjenning bygd på statuttene. Da må pengene brukes til trim. Det holder ikke at et annet formål kan være like godt. Det hadde vært mer riktig om menigheten selv søkte om å være lotteriverdig, sier Gustavsen.

Men menigheten på Hisøy får altså i år mellom 300.000 og 400.000 kroner fra foreningen, ifølge Agderposten.

Bibelgruppen, med storkjøpmannen Tore Beisland og tidligere prest Svein Holberg i spissen, har siden 1999 skaffet inntekter på 3,5 millioner kroner fra spilleautomater.

Flere kritiske

En kasserer trakk seg på grunn av hemmelighold, og fordi han hadde problemer med å godta at menighetsarbeidet ble finansiert av inntekter fra spilleautomater.

Prost i Arendal, Sissel Hasleholm, er også blant dem som ikke liker koblingen.

- På et generelt grunnlag er jeg kritisk til bruken av spilleautomater, sier Hasleholm til NRK Sørlandet.

Hun sier at bruken av spilleautomater er et stort etisk problem.