Hopp til innhold

Må sende over 100 storfe til slakteren for tidlig

Flere bønder ser seg nødt til å slakte storfe tidligere enn planlagt på grunn av tørkekrisen. Redningen for bonde Ole Tom Eikelands melkekyr kommer med båten fra Danmark.

Storfebonde Ole Tom Eikeland

Storfebonde Ole Tom Eikeland har nå sett seg nødt til å sende 100 av dyrene sine til for tidlig slakt. Han er bekymret for hva som vil skje dersom tørken vedvarer.

Foto: Kristin Olsen / NRK

– Dette er dyr som på langt nær er slaktemodne. De burde hvertfall ha stått tre, fire måneder til, men jeg må bare sende dem av sted, sier storfebonde Ole Tom Eikeland.

Eikeland driver en av Sørlandets største gårdsbruk i Songdalen. Snart er 300 av totalt 450 dyr på gården sendt til slakt - rundt 100 av dem alt for tidlig.

Bare på Sørlandet må flere hundre dyr slaktes tidligere enn planlagt på grunn av fórmangel. Matlagrene som nå skulle vært fylt opp, står nesten tomme.

Storfe

Flere av Eikelands dyr må sendes av gårde til for tidlig slakt, fordi bonden ikke har nok fôr. Situasjonen er lik for flere bønder i Sør-Norge.

Foto: Kristin Olsen / NRK

– Fra krise til katastrofe

For bøndenes jorder er ikke mye å skryte av denne sommeren. Gresset som skulle ha nådd langt over knehøyde, raver så vidt over bakken hos Eikeland.

– Det er som å gå i en chipspose, sier han, mens han tråkker rundt i den tørre åkeren.

Vanligvis slår storfebonden jordene tre ganger i året, men hittil i år har han kun klart å hente inn en halv slått. Ifølge Eikeland er situasjonen lik for samtlige bønder i området.

– Vi prøver å samle sammen fôr og dele så godt vi kan, men det er ikke lett å skaffe noe som ikke finnes, sier bonden. Han omtaler situasjonen som en katastrofe.

Tørr åker

Knusktørre jorder har blitt et vanlig syn i Sør-Norge de siste månedene. Gresset til bonde Ole Tom Eikeland skulle egentlig ha nådd godt over knærne på denne tiden av året.

Foto: Kristin Olsen / NRK

Etterlengtet hjelp fra Danmark

Fremdeles ser det ut til at juli måned forblir uten særlige nedbørsmengder, men nå er det flere som trår til for å hjelpe bøndene. I Nord-Norge har flere bønder sendt forsyninger sørover, men situasjonen begynner å bli vanskelig også der.

Redningen for Eikelands gjenværende dyr kommer seilende fra Danmark. På fredag sender bonde Uffe Westenaa Pedersen om lag 15 tonn fôr med båten over til Kristiansand.

Storfe, gård

Ikke nok mat: Eikeland bruker fremdeles av fjorårets fôr for å mate dyrene sine, men når dette går tomt er det ikke mye igjen å ta av.

Foto: Kristin Olsen / NRK

Selv om Eikeland har fått tak i fôr fra utlandet, tror han stive priser og svært liten tilgang vil hindre andre norske bønder i å gjøre det samme.

Storfebonden frykter konsekvenser for flere landets bønder dersom tørkekrisen vedvarer.

– Dette er det mange som vil merke. Jeg er rett og slett redd for at folk kan gå konkurs, sier han.

Tom matsilo

Denne siloen skulle vært full, men det er den ikke. Siloen kan romme opp mot 2000 rundballer, men Eikeland har ikke mer enn 200 rundballer lagret i den for øyeblikket.

Foto: Kristin Olsen / NRK

Pågang hos slakteren

Slakter Jens Eide i Lillesand kan bekrefte at tørkekrisen fører til økt storfeslakt på Sørlandet. I hans slakteri har det blitt liten tid til ferie i sommer. Storfeslaktingen deres har doblet seg som følge av tørken.

– Her på Sørlandet er det dramatisk. Vi har en utfordring med å håndtere de økte mengdene, men det er bonden som har det prekært, understreker Eide.

For å møte bøndenes behov, sier han at de ideelt sett burde ha tredoblet slaktingen av storfe. Eide tror den vanskelige situasjonen vil forplante seg utover høsten.

Slakter Jens Eide i Lillesand

Slakter Jens Eide i Lillesand frykter at den alvorlige situasjonen på Sørlandet vil vare lenge.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 0,57 kr
Dyrest kl. 08 0,63 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %