NRK Meny
Normal

Må hjelpe overvektige barn fra fireårsalderen

Barn i alderen fire- til fem år sliter med alvorlig overvekt. Ofte er foreldrene uvitende.

Hjertefare for fete barn

En fersk undersøkelse viser at 9 av 10 foreldre har problemer med å se at sitt eget barn er overvektig.

Foto: Istockphoto

– Overvektige toåringer er ikke uvanlig, men vi behandler flest småbarn i fire- og femårsalderen, sier overlege og forsker ved Sørlandet sykehus, Unni Mette Stamnes Køpp.

Nå står en rekke fagfolk klare for å gi overvektige barn og unge i aldersgruppen 2 - 18 år nye levevaner. Behandlingstilbudet «Smart Livsstil» ved Sørlandet sykehus er unikt på Agder.

Overvektige småbarn

Barn helt ned i fire- femårsalderen strever med alvorlig overvekt. Foreldrene blir ofte overrasket når legene påpeker at barna veier for mye.

På vekt

Hvert femte barn i Norge er overvektig, ofte uten at foreldrene er klar over det.

Foto: COLOURBOX.COM

– De fleste vil ikke se at en toåring er overvektig, men vi som jobber i fagfeltet fører inn barnets data i våre kurver og da ser vi at noen barn er langt utenfor normalfordelingskurven, sier Stamnes Køpp. Hun presiserer at ved det nye tilbudet er det yngste barnet fire år.

Siden mars har eksperter ved sykehus jobbet sammen med behandlingstilbudet «Smart Livsstil». Målet er å endre livsvanene til barn opp til 18 år.

– Er det ikke bra for et barn å ha noen kilo å vokse på?

– Det er helt riktig og gjelder for de fleste barn. Vårt tilbud er for de mest alvorlige tilfellene av overvekt, sier hun.

– Barna må være motiverte slik at de føler mestring nok til å klare å endre vanene sine.

Camilla Bæch Hennig, klinisk ernæringsfysiolog

Foreldrene feilernærer

Smart Livsstil

Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Bæch Hennig (tv) og overlege og forsker ved Sørlandet sykehus, Unni Mette Stamnes Køpp.

Foto: Sørlandet sykehus

Hvert femte barn i Norge er overvektig, ofte uten at foreldrene er klar over det.

– Det er vanskelig for foreldrene å se dette. Nyere studier fra Bergen viser at 9 av 10 foreldre ikke ser at barna veier for mye, sier klinisk ernæringsfysiolog Camilla Bæch Hennig.

100 barne- og ungdomsfamilier på Agder får nå tett oppfølging av ekspertteamet ved sykehuset.

– Dersom det er tidlig fedme er det viktig for oss å utelukke sykdom, men noen ganger er barna overvektige fordi de feilernæres, sier Stamnes Køpp.

– Foreldrene ønsker ofte hjelp fordi dette er utfordrene for hele familien.

Camilla Bæch Hennig, klinisk ernæringsfysiolog

Kroppen blir en byrde

Ekspertene bak «Smart Livsstil» har jobbet for å etablere tilbudet i over ti år. Teamet består av barnelege, klinisk ernæringsfysiolog, fysioterapeut, psykolog/ psykiater og koordinator.

– Foreldre har etterspurt denne hjelpen lenge, og nå ser vi frem til å ta bedre vare på familiene som trenger støtte, sier Stamnes Køpp.

Oppfølgingen baseres seg også på et nært samarbeid med lokal helsesøster og fastlege, opplyser sykehuset på deres nettsider.

– Familiene skal gjøre endringer sammen. Uten støtte fra de rundt klarer ikke barna å endre vanene sine, sier hun.

– Hvor sårt er det for et barn å være overvektig?

– Noen er ikke så opptatt av det og blir akseptert som de er, mens hos andre betyr det redusert selvfølelse, dårlig kroppsbilde og mange blir mobbet, sier Bæch Hennig.