NRK Meny
Normal

Må ha gammel sveis

Når disse trærne skal klippes, får de ikke ha moderne sveis.

Holt kirke

Riksantikvaren har stoppet klippingen av disse trære i frykt for at de vil bli for moderne klippet.

Foto: Guttorm Eskild Nilsen

De gamle asketrærne ved Holt kirke og Holt prestegård har ikke blitt klippet på noen år, og nå kan de bli stående uklippet en stund til.

Vernemyndighetene har nemlig blandet seg inn i friseringen av de gamle trærne.

Kirkeverge Guttorm Eskild Nilsen hadde tenkt å tromme menigheten sammen til en dugnad for å få klippet greinene før 17. mai, men vernemyndighetene satte foten ned. Trærne må nemlig klippes som de gjorde i gamle dager.

Må ha gammel stil

En representant for kulturvernavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune har sammen med kirkeverge Nilsen vært på befaring på Holt prestegård og funnet ut at trærne ikke kan klippes før det er funnet gamle bilder eller dokumenter som viser hvordan trærne så ut før i tiden.

Holt kirke

Meningen var at disse trærne utenfor Holt kirke i Tvedestrand skulle klippes på dugnad. Men nå kan det se ut til at Riksantikvaren må komme med hagesaksa selv.

Foto: Guttorm Eskild Nilsen

Riksantikvaren er nemlig blitt mer restriktiv når det gjelder tillatelser til arbeid med fredete parker og trær.

- Det er mange som har reagert på hvor vanskelig det skal være å få klippet noen trær. Disse trærne har jo vokst i mange år, og det blir akkurat som om du går til frisøren, håret gror jo ut igjen om du skulle være uheldig med en klipp, sier kirkeverge Nilsen.

Han tok kontakt med vernemyndighetene etter at han hadde hørt at elever som deltok på et klippekurs på Tvedestrand videregående skole ble nektet å klippe trærne for to år siden.

- Jeg kunne jo ikke bare klippe dem uten å spørre. Vi må jo følge loven, men om ikke arbeidet kan gjøres på dugnad, så får vernemyndighetene betale regninga selv, for det har ikke vi penger til å betale for, sier Nilsen.

Trenger å klippes

Ingeborg Rose Melz fra kulturvernavdelingen i Aust-Agder sa under befaringen at de gamle asketrærne åpenbart trenger å klippes, men at beskjæringen tidligst kan skje til høsten.

- Jeg er, mildt sagt, litt frustrert over at det skal være så vanskelig å få kuttet noen greiner. Det er ingen tvil om hva som blir samtaleemnet når folk møtes på nasjonaldagen, sier leder i Holt menighetsråd, Kåre Haugaas, til menighetens nettside.