Skal fjerne granater med fjernstyrte maskiner

Førerløse gravemaskiner og førerløse dumpere kan bli satt inn mot gamle granater i Kristiansands mest populære turområde. – Dette har vi ventet på, sier Friluftsrådet.

Fjernstyrte gravemaskiner

BARE MASKINER: Uten personer i førerhusene kan grunnen ryddes for eksplosiver. I Jegersberg i Kristiansand frykter Forsvaret først og fremst udetonerte bombekastergranater.

Foto: Privat

En diger gravemaskin – uten fører – som fyller masser oppi lasteplanet på en dumper.

Flere hundre meter unna, fra en stålcontainer, styres det hele med stø hånd på styrespaken og blikket festet på tv-skjermen.

Det kan bli scenen når eksperter til våren går i gang med å rydde grunnen for gamle eksplosiver i skytefeltene rundt Gimlemoen i Kristiansand.

Se video:

Graving i skytefelt

Se Nett-TV: NRK-reportasje om rydding av skytefeltet på Hjerkinn i 2009

Største i sitt slag

NRK fortalte tirsdag morgen at turgåere i Kristiansand må være forberedt på sperrebånd og stengte stier når arbeidet starter i Jegersberg. Arbeidet skal pågå i april, mai og juni.

– Dette er en stor jobb. Den største i sitt slag for Skifte Eiendom, sier prosjektleder Pål Skovli Henriksen, som bekrefter at deler jobben må gjøres med fjernstyrt teknologi.

Fjernstyrt graving

I STÅLKONTEINER: Ved fjernstyrt graving i skytefelt sitter operatørene flere hundre meter unna.

Foto: Privat
Fjernstyrt graving

FJERNET: Granatfunn fra en av jobbene til Hedmark-firmaet Gjermundshaug Anlegg AS.

Foto: Privat

Hvem som skal gjøre jobben er ikke avgjort. Anbudsprosessen starter i disse dager. Stikkord er 13.000 kubikkmeter forurenset masse, 50.000 kvadratmeter – og en prislapp på flere titalls millioner kroner.

Et fåtall selskaper

– Jeg ville i alle fall aldri sende mine folk inn et slikt område, med fare for bombekastergranater. Risikoen er for stor, sier entreprenør Jan Inge Gjermundshaug i Alvdal.

Han er i ferd med å finne fram kalkulatoren. En av historiens største spesialryddejobber er i ferd å lyses ut i Kristiansand. Bare et fåtall selskaper i landet har ekspertisen som trengs.

– Denne jobben har vi ventet på, ja, sier Gjermundshaug, som er blant de aller fremste i landet på fjernstyrt grave-teknologi.

På oppdrag for Forsvaret stod Gjermundshaug Anlegg AS blant annet for ryddingen av de gamle skytefeltene på Hjerkinn i Oppland i 2009.

– Kravet var da en sikkerhetsavstand på 600 meter. Vi prøvde å finne hjelp og samarbeidspartnere i utlandet, men klarte det ikke. Så vi utviklet et system med bildeoverføring og styring av maskiner fra langt hold, sier Gjermundshaug.

– Vil det likevel være trygt for publikum i et turområde?

– Ja, altså, området må avsperres. Og Forsvaret må gi en sikkerhetsavstand som bestemmes av ekspertene på eksplosiver.

Vil bygge hytte

Skifte Eiendom, som er en del av Forsvarsbygg, er i dialog med grupper som bruker Jegersberg. Midt-Agder Friluftsråd sier turgjengere og mosjonister må finne seg i restriksjoner til langt utpå sommeren.

Kart over Gimlemoen

Over et område på 50.000 kvadratmeter skal 13.000 kubikkmeter med forurenset masse graves opp på Gimlemoen i Kristiansand. Kartet viser de tre områdene der det befinner seg tungmetallrester fra skytevåpen.

Foto: Kartgrunnlag hentet fra Kristiansand kommune

– Forsvaret skal gjøre en formidabel ryddejobb. Vi blir kvitt både forurensing og en sikkerhetsrisiko. Etterpå blir dette veldig bra, sier Per Svein Holte i Friluftsrådet.

Han kan foreløpig ikke slå fast hvilke områder som skal stenges.

– Så vidt jeg skjønner er det ikke snakk om de aller mest brukte traseene. Men vi må sette oss ned med Forsvaret og se hvordan vi eventuelt kan finne fram til alternative traseer og stier.

Midt-Agder Friluftsråd opplyser at når ryddejobben er gjort, vil de finne fram gamle planer for en ny dagsturhytte på Sødalsmyra i Jegersberg.

Forsvaret har gitt tommel opp for prosjektet, men ville rydde grunnen først.

Se video:

  • Newton fra NRK1 testet fjernstyrt gravemaskin